Annons

Om mellanöstern

Bitte Hammargren

Bitte Hammargren

Somliga brukar tala om ”moderata” arabstater – i meningen återhållsamma. Fast jag har svårt för att säga så. När vi talar om Egypten, Saudiarabien eller Tunisien till exempel är det rimligare att säga USA-vänliga arabstater.

Men särskilt återhållsamma kan man knappast säga att styrelseskicken är i dessa länder. Titta på hur det går för oliktänkande.

Eller titta på hur valen sköts – om de alls hålls.

Senaste exemplet är det saudiska kungariket. Därifrån meddelas i dag att kung Abdullah bin Abdul Aziz al-Saud har ställt in de lokalval som var planerade i år. I stället får sittande kommunfullmäktige förlängda mandat på två år.

I Saudiarabien hölls kommunalval år 2004, men bara hälften av platserna i fullmäktigeförsamlingarna var valbara. Kvinnor var utestängda från valet, både som kandidater och väljare. Dessutom har kommunfullmäktige endast rätt att föreslå projekt. Besluten fattas i stället av kommundirektörer och ministeriet för kommuner och landsbygdsfrågor i Riyadh.

Men Saudiarabien är inte immunt mot trycket för förändring. Lokalvalen för fem år sedan kom efter krav från ledande reformister och petitioner som skrevs på av tusentals medborgare i det saudiska kungariket.

Den styrande familjen i Saudiarabien, Huset Saud, ville dock inte att kommunfullmäktige skulle väljas helt och hållet och det ville inte heller deras vänner i Washington.

Likaså får saudierna ännu vänta på rösträtt till parlamentet eller kvinnlig rösträtt.

Där har dessbättre Kuwait gett saudierna ett nytt exempel genom att tillåta kvinnor att ställa upp i parlamentsvalet. Och i söndags, den andra gången det blev möjligt, gick det vägen. Fyra kvinnor valdes in.

Dessa fyra pionjärer, bland dem en liberal som Rola Dashti, utgör visserligen endast åtta procent av ledamöterna. Men de fyra kvinnorna valdes in utan kvotering.

Jag undrar om inte den siffran står sig ganska bra om man jämför med könsfördelningen i stora svenska bolagsstyrelser?

Och om vi tar ett annat exempel: det dröjde tills 1995 innan USA:s senat hade samma andel kvinnliga ledamöter (i USA:s representanthus nådde man upp till åtta procent 1993) som Kuwait fick i år.

Att sedan parlamentet i Kuwait City inte är suveränt och att det styrande kungahuset i princip skulle kunna upplösa det igen är en annan historia.

Men bland de invalda finns många kritiker av kungahuset, även shiiter.

Så kanske Kuwait kan närma sig det mindre auktoritära och mer återhållsamma?

Om bloggen


Bitte Hammargren bloggar om det händelserika Turkiet och Mellanöstern. Var SvD:s korrespondent för Turkiet och Mellanöstern 2001-2012. Medverkar regelbundet i SvD, numera som frilans.
Baserad i Stockholm men är ofta på resa.

Mottagare av Publicistklubbens stora pris 2008.

Kom hösten 2014 ut med boken Gulfen – en framtida krutdurk (Leopard förlag).

Kontakta Bitte Hammargren