Om mellanöstern

Bitte Hammargren

Bitte Hammargren

Det finns en arabisk HBT-rörelse som den brittiske journalisten Guardian-journalisten Brian Whitaker berättade om i boken Onämnbar kärlek.

Även om det inte hålls gayparader i de arabiska huvudstäderna (däremot i Jerusalem, där judiska, muslimska och kristna fundamentalister fick en fråga de kunde enas emot) så finns det en arabisk gayrörelse som börjar sticka upp huvudet ovanför vattenytan.

Som i Libanon inför parlamentsvalet i juni. Där kräver HBT-rörelsen att parlamentarikerna i Libanon ska deklarera sin vilja att avskaffa paragraf 534 i strafflagen vilken kriminaliserar ”sexuella handlingar som strider mot naturen”.

På nätet cirkulera en lista där libaneser i och utanför landet – men märk väl, endast libaneser – ombeds skriva på en petition med krav på alla medborgares likaberättigande, så att den kan skickas till de 128 nya parlamentsledamöterna direkt efter valet.

Självklart finns det även i grupp på Facebook för dessa krav. Facebook har många vänner i arabvärlden.

Om bloggen


Bitte Hammargren bloggar om det händelserika Turkiet och Mellanöstern. Var SvD:s korrespondent för Turkiet och Mellanöstern 2001-2012. Medverkar regelbundet i SvD, numera som frilans.
Baserad i Stockholm men är ofta på resa.

Mottagare av Publicistklubbens stora pris 2008.

Kom hösten 2014 ut med boken Gulfen – en framtida krutdurk (Leopard förlag).

Kontakta Bitte Hammargren
Fler bloggar