Om mellanöstern

Bitte Hammargren

Bitte Hammargren

Den egyptiske journalisten och bloggaren Wael Abbas – känd i både sitt hemland och omvärlden som en förkämpe för yttrandefrihet – tycks äntligen få ett ekonomiskt problem ur världen. Han får råd att betala för sin nätuppkoppling.

När vi i Sverige firade påsk blev Wael Abbas hemma i Kairo, som jag berättade häromdagen, misshandlad på grund av ett obetalt internetabonnemang.
SR:s Mellanösternkorrespondent Cecilia Uddén hade en intervju med Wael Abbas om saken på Kulturnytt.

Som oberoende nyhetsförmedlare har Wael Abbas en moralisk status men ytterst osäkra inkomster.
Han bjuds ofta att tala på internationella konferenser, men får sällan betalt för det, som när han inledningstalade på Grävande journalisters årsmöte i Örebro nyligen.

Om denna hyllade mediepionjär fått arvoden och inte bara internationellt erkännande kanske han hade sluppit misshandeln och en sönderslagen tand på grund av en obetald räkning för den internetuppkoppling som han delat med en granne.

Dessa omständigheter har fått både Sveriges författarförbund och Publicistklubben att agera. Under Författarförbundets styrelsemöte i går kväll (tisdag) beslöts enhälligt att ta 10 000 kronor ur Hundraårsfonden för att stödja Wael Abbas. Fondon kan enligt stadgarna användas till ”att hjälpa behövande i andra länder”.
Samtidigt har Publicistklubben beslutat att ge Wael Abbas ett ”internetbidrag” på 5 000 kronor.
Återstår nu att se vad styrelsen för Grävande journalister gör.

Om bloggen


Bitte Hammargren bloggar om det händelserika Turkiet och Mellanöstern. Var SvD:s korrespondent för Turkiet och Mellanöstern 2001-2012. Medverkar regelbundet i SvD, numera som frilans.
Baserad i Stockholm men är ofta på resa.

Mottagare av Publicistklubbens stora pris 2008.

Kom hösten 2014 ut med boken Gulfen – en framtida krutdurk (Leopard förlag).

Kontakta Bitte Hammargren
Fler bloggar