Om mellanöstern

Bitte Hammargren

Bitte Hammargren

Det har gått 1 000 dagar sedan den unge israeliske värnpliktige soldaten Gilad Shalit kidnappades av tre grupper i Gaza under en gränsräd.

För hans anhöriga har det varit 1 000 dagars mardröm – och det är inte många livstecken de har fått av Gilad Shalit sedan dess.

Familjens förhoppningar om en fångutväxling grusades i förra veckan när förhandlingarna mellan Israel och Hamas, via de egyptiska medlarna, bröt samman i Kairo.

Problemet för Gilad Shalits föräldrar, som demonstrerat i ett tält utanför premiärminister Ehud Olmerts bostad, är att det kan komma att dröja mycket länge till en fångutväxling om den inte sker snarast, innan Likuds Benjamin Netanyahu tar över som regeringschef.

Den kidnappade soldatens farfar Zvi Shalit håller Olmert ansvarig för att den unge värnpliktige, som var bara 19 år gammal när han fördes bort i fångenskap på hemlig plats i Gaza, inte har fått komma hem. Zvi Shalit är medveten om vilket högt pris Hamas kräver i utbyte – en frigivning av fångar som har blod på sina händer, i flera fall personer som har gjort sig skyldiga till svåra terrordåd.

Men enligt Zvi Shalit är det viktigaste av allt att den israeliska militären, IDF, håller fast vid den moralkod som de lovar varje soldat, att den som fänglas ska friges.

– Jag ger mig inte in i diskussioner om priset (för en fångutväxling) eller frågan om vilka vi ska frige. Men jag vet att IDF har en moralkod som säger att man ska se till att varje fängslad soldat får komma hem, och detta har inte skett. Jag ser detta som en kränkning av vad vi uppfattar som IDF:s värderingar och moralkod.

Sympatisörer till familjen Shalit har demonstrerat utanför Olmerts bostad med budskapet om att regeringen inte får förvandla Gilad Shalit till ”en ny Ron Arad”, den israeliske stridsflygspiloten som är saknad i strid i Libanon sedan 1986 och vars öde är okänt sedan dess.

Den israeliska regeringen gick häromdagen ut med namnen på de mest belastade säkerhetsfångar som Hamas krävt i utbyte – för att visa varför Israel inte kan ge med sig.

Hamas har en lista på drygt 400 namn, medan Olmerts chefsförhandlare har svarat att Israel är berett att släppa 325 palestinska fångar, däribland personer som har mördat israeler. Men Olmert kräver att åtskilliga deporteras till tredje land eller förvisas till Gaza, även om de är hemmahörande på Västbanken.

I Gaza är synen på kidnappningen av Shalit blandad. När ingen annan var inom hörhåll sade en man i Beit Hanoun, gränsstaden som drabbat s hårt av israeliska intrång, till mig under mitt besök där i februari:

– De (Hamasstyret) borde ha frigett Shalit för länge sedan. Då hade vi sluppit det här helvetet och all förstörelse.

Mannen i Beit Hanoun syftade inte bara på vinterns förödande konflikt utan även på den israeliska offensiven 2006, som föranleddes av kidnappningen av Shalit.

Gilad Shalits mamma Aviva Shalit skrev häromdagen ett öppet brev om sin mardrömsliknande tillvaro, riktat till sin kidnappade son. Brevet lyder i engelsk översättning:

I sit here in a tent on a street corner in Jerusalem.
Almost a thousand days have passed without you by my side. For almost a
thousand nights I have neither seen the light in your room, nor in my
life.

For almost a thousand mornings I haven’t seen your smile,
the smile of a boy waking up to a new day. The smile of a boy who loves
life. Someone who is a part of me.


Jamal Dajani, producent vid Mosaic News skriver i en kommentar att Aviva Shalits brev berör honom djupt.

”Jag vill att hon ska få återförenas med sin son på samma sätt som jag vill att tusentals palestinska mödrar ska få återförenas med sina barn. 10 756 palestinier hålls för närvarande fängslade av Israel. Det sitter uppskattningsvis 380 palestinska minderåriga i fängsligt förvar i Israel. Många av dem väntar på rättegång eller på att få domarna avkunnade. Andra avtjänar långa straff för mindre förseelser som stenkastning”.

Från 1967-1988 har 600 000 palestinier från ockuperat område suttit i israeliskt fängelse i minst en vecka, uppger människorättsorganisationen Palestinian Center for Human Rights. Enligt tidningenThe Guardian har en femtedel av palestinierna på ockuperat område suttit i israeliskt fängelse sedan ockupationen 1967.

Frågan om fångutväxling berör varje soldathem i Israel och nära nog varje palestinsk familj i Gaza och på Västbanken.

De egyptiska medlarna mellan Hamas och Israel har ett svårt uppdrag.

Både Hamas och den israeliska regeringen anklagar motparten för att ha höjt buden i sista stund. Men de egyptiska medlarna säger till tidningen Haaretz att båda parter bär skuld till låsningen.

Om bloggen


Bitte Hammargren bloggar om det händelserika Turkiet och Mellanöstern. Var SvD:s korrespondent för Turkiet och Mellanöstern 2001-2012. Medverkar regelbundet i SvD, numera som frilans.
Baserad i Stockholm men är ofta på resa.

Mottagare av Publicistklubbens stora pris 2008.

Kom hösten 2014 ut med boken Gulfen – en framtida krutdurk (Leopard förlag).

Kontakta Bitte Hammargren
Fler bloggar