Om mellanöstern

Bitte Hammargren

Bitte Hammargren

The American International School in Gaza var en av Gazaremsans bästa skolor. Det hade också ett av enklavens bästa skolbibliotek. Nu ligger alla böcker och datormedier begravda under dessa rasmassor:

Foto: Bitte Hammargren (samtliga bilder)

Varken skolbibliotekarien eller någon annan i personalen hade vågat gräva fram böcker och annan material från det sönderbombade biblioteket, när jag besökte skolområdet. Skolan förstördes av två israeliska raketer den 3 januari, säger rektorn. Mer om händelsen berättas i SvD:s K-bilaga i dag, den 1 mars.
Skolbiblioteket och den stora skolgården med idrottsplats och klätterställningar för de minsta var som en oas för barnen. Här fanns en standard som Gazas annars överfulla skolor saknar. Ofta går det 45-55 elever i varje klass i de vanliga skolorna, berättar lärare.


Ribhi Salem, rektor för American International School in Gaza.

American International School in Gaza var dock med sin amerikanska prägel och sitt USA-anpassade skolsystem inte populär bland militanta grupper, de som avfyrar Qassamraketer mot Israel.
Men skolledningen säger att den hade utverkat en överenskommelse med dessa grupper om att skolområdet inte fick användas för några väpnade aktioner mot Israel. Rektorn Ribhi Salem, ovan, hävdar att vakter och grannar kunde intyga att så aldrig blev fallet.
USA:s förre presidentkandidat, senator John Kerry, besökte platsen för den sönderbombade amerikanska skolan under sitt besök i Gaza i februari.

Nour Kharma, 14 år, som går i nian, beskriver skolan som sitt ”andra hem”, fullt med barndomsminnen. Hon grät när hon såg förstörelsen och sörjer förlusten av skolbiblioteket.
– Jag älskar att läsa.

Som tur i oturen hade skolbibliotekarien uppmanat alla elever att ta hem böcker från biblioteket under jul- och nyårslovet. Därmed räddades åtmistone några hundra titlar.

Eliten i Gaza – som ofta är västanpassad – satte gärna sina barn i denna skola. Men även elever med toppbetyg från skolorna i flyktinglägren kunde få stipendier för att gå där.
Sistaårseleven Ibrahim Abu Nada, 17, kommer från flyktinglägret Jabaliya. Han är rädd för att bombningen av skolan ska försena hans studentskrivningar så att han ska missa ansökningstiden till den amerikansk collegeutbildning han drömmer om.

Ibrahim Abu Nada har redan tillbringat ett stipendieår på en skola i Maryland i USA.
– Det var som att komma till en annan värld, säger han.
– Jag vågar inte sia om vår framtid. Den ligger i händerna på politiker och diplomater, säger 17-åringen som vill utbilda sig till läkare eller ingenjör utomlands för att sedan kunna komma tillbaka till Gaza och göra något för sitt folk.


Trädgårdsmästaren Attiya al-Qishawi bläddar i den gamla skolkatalogen från en skola som tidigare utgjorde ett hopp för Gazas unga.
På Gazaremsan skulle det behövas många sådana skolor med en sådan standard, också för att freden ska ha en chans.

Om bloggen


Bitte Hammargren bloggar om det händelserika Turkiet och Mellanöstern. Var SvD:s korrespondent för Turkiet och Mellanöstern 2001-2012. Medverkar regelbundet i SvD, numera som frilans.
Baserad i Stockholm men är ofta på resa.

Mottagare av Publicistklubbens stora pris 2008.

Kom hösten 2014 ut med boken Gulfen – en framtida krutdurk (Leopard förlag).

Kontakta Bitte Hammargren
Fler bloggar