Annons

Om mellanöstern

Bitte Hammargren

Bitte Hammargren

Fyra döda och sjutton skadade i Kairos myllrande medeltida basarkvarter, Khan al-Khalili i dag.
Enligt en uppgift ska en bomb ha kastats från en MC, enligt en annan version från ett hotelltak. I alla händelser hände det just som folk samlats på caféerna i Khan al-Khalilis gränder för att titta på en fotbollmatch.

Bomben sägs ha smällt av samtidigt som ett fotbollslag gjorde mål, så knallen från explosionen måste ha blandats med jublet från fotbollsfans på vissa håll.

Ingen har hittills tagit på sig detta dåd som dödade bland annat en fransk kvinna. Men många i regionen kommer också att yttra den slitna frasen att ”detta kom inte som någon överraskning” .
Det har de senaste veckorna spekulerats i om Egypten skulle bli mer sårbart för terrorism efter det att Egyptens ledare Hosni Mubarak tog emot Israels utrikesminister Tzipi LIvni direkt före offensiven mot Gaza. Många har kallat Mubarak för ”förrädare” och påmint om att blockaden mot Gaza har upprätthållits inte bara från Israels sida utan även från Egyptens.

Nu framstår det i kommentarerna från en känd egyptisk bedömare, Abdel-Monem Said, chef för regimvänliga tankesmedjan Al-Ahram Center for Political and Strategic Studies, som om det inte var någon välorganiserad grupp bakom söndagens dåd.

Om bloggen


Bitte Hammargren bloggar om det händelserika Turkiet och Mellanöstern. Var SvD:s korrespondent för Turkiet och Mellanöstern 2001-2012. Medverkar regelbundet i SvD, numera som frilans.
Baserad i Stockholm men är ofta på resa.

Mottagare av Publicistklubbens stora pris 2008.

Kom hösten 2014 ut med boken Gulfen – en framtida krutdurk (Leopard förlag).

Kontakta Bitte Hammargren