Annons

Om mellanöstern

Bitte Hammargren

Bitte Hammargren

Palestiniernas president Mahmoud Abbas kommer till Sverige i nästa vecka. Det är en vingklippt president som kommer.

Dels sitter han på övertid: hans mandat gick ut den 9 januari.

Dels uttrycker även Abbas forna medarbetare på Västbanken sin besvikelse på hans lama argerande under Israels offensiv mot Gaza.
– Han har rest till jordens alla hörn, men han har på fyra år inte varit i Qalqilya eller Jenin på Västbanken en enda gång. I Nablus har han bara varit en gång, samma sak i Hebron, sade Mahmoud Abbas förra rådgivare Diana Buttu till mig i Ramallah häromdagen.

Dels är även Fatahmänniskor som jag träffat i Gaza djupt besvikna på president Mahmoud Abbas brist på engagemang för Gazabornas lidanden, först under blockaden och sedan under kriget.
– President Abbas sätt att sköta krishanteringen höll inte måttet, sade Fatahs parlamentsledamot Ashraf Jouma från Gaza till mig.
– Presidenten hoppades FN skulle stoppa offensiven i tid. Så blev det inte och Hamas lyckades skörda frukten av den, sade Jouma besviket.

Ashraf Jouma parlamentsledamot från Fatah i Gaza.
Foto: Bitte Hammargren

Även människor i det civila samhället, de som varken gillar Hamas eller Fatah, beskriver Israels 22 dagar långa offensiv som ett krig mot hela Gazas befolkning, inte mot Hamas.
Maktpartiet i Gaza har klarat sig mycket bättre än de odlare som har fått sina växthus eller kycklinguppfödningsfabriker förstörda av bomberna; barnen vars skolor har lagts i ruiner; arbetare som inte längre har några fabriker kvar att gå till ens om blockaden skulle hävas, hemlösa som inte fått ta in byggmateriel för att bygga upp sina demolerade hem och liv.

– Vi är besvikna över att den palestinska myndigheten, PA, på Västbanken inte högt och tydligt deklarerade att den avbröt förhandlingarna med Israel och vi är besvikna över att den inte frös säkerhetssamarbetet med Israel på Västbanken. Här i Gaza är människor arga på både Hamas och Fatah. Hamas ”bjöd in” den israeliska militären med sina Qassamraketer. Folket i Gaza fick betala priset för Qassamraketerna med sina liv. Vår känsla här är att de båda palestinska maktpartierna bryr sig mer om sin egen agenda än om sitt eget folk säger en välplacerad källa inom det civila samhället i Gaza -en man som uttrycker vad många inom den ledarlösa, tysta oppositionen känner idag.

En annan man som jobbar för en frivilligorganisation och som inte heller gillar vare sig Fatah eller Hamas liknar president Mahmoud Abbas vid vatten:
– Han varken luktar eller smakar, och han har ingen färg.

Men nyckelfrågan just nu, säger Gazaborna, är om palestinierna kan få en samlingsregering – och då krävs en försoning mellan de båda palestinska maktpartierna.
– Det är dags att vi lämnar det gamla grollet bakom oss och börjar ett nytt kapitel. Den israeliska offensiven får palestinskt blod från både Fatah och Hamas att flyta, säger Fatahs parlamentsledamot Ashraf Jouma.

Förr eller senare måste det också komma palestinska val. Men parlamentsbyggnaden i Gaza ligger i ruiner efter ett israeliskt flyganfall.


Parlamentet ligger i ruiner efter en flygbombning.
Foto: Bitte Hammargren

Om bloggen


Bitte Hammargren bloggar om det händelserika Turkiet och Mellanöstern. Var SvD:s korrespondent för Turkiet och Mellanöstern 2001-2012. Medverkar regelbundet i SvD, numera som frilans.
Baserad i Stockholm men är ofta på resa.

Mottagare av Publicistklubbens stora pris 2008.

Kom hösten 2014 ut med boken Gulfen – en framtida krutdurk (Leopard förlag).

Kontakta Bitte Hammargren