Annons

Om mellanöstern

Bitte Hammargren

Bitte Hammargren

För några dagar sedan skrev jag om doktor Izzedin Abu al-Aish från Gaza. Då hade jag mött honom på ett sjukhus i Tel Aviv där hans skadade dotter Shahda, 17, vårdas och där där hans brorsdotter ligger på intensiven efter attacken från en israelisk stridsvagn mot familjens hem i Gaza.
I denna attack den 16 januari dödades tre av doktor Abu al-Aishs döttrar och en av hans brorsdöttar.

Några dagar senare när jag rest till Gaza åkte jag förbi det hus där flickorna dödades av två israeliska stridsvagnsgranater – och råkade då träffa doktorn som var hemma i Gaza över helgen.

På bilden nedan visar han var de båda dödande stridsvagnsgranaterna trängde in i hans hem: en förödande direktträff där doktorn, som nyligen blivit änkeman, suttit samlad med sina barn och brorsbarn. De hade just avslutat en lunch med en känsla av att de ändå var tryggare i sitt hem än i trängseln på någon FN-skola där de skyddssökande inte kunde vara säkra.
– Trots att det var krig kände vi oss lyckliga över att vara tillsammans, säger han.

Doktor Izzedin Abu al-Aish jobbar som gynekolog på ett israeliskt sjukhus i Beersheba. men när Gazakriget bröt ut befann han sig hos sina åtta barn i Gaza och där blev han kvar under kriget. Med hjälp av sin flytande hebreiska och sina goda kontakter med israeliska journalister hade han under kriget fungerat som ”korrespondent” för israeliska medier.
Den dag när tragedin inträffade hade han just gått ut ur döttrarnas hörnrum på tredje våningen då en första granat trängde in och klippte huvudena av två av hans älskade döttrar.


Foto: Bitte Hammargren

Nedan visar han upp den plats där dottern Bisan, 20, satt tillsammans med en syster. Doktorn demonstrerar sakligt hur blodet från de båda flickorna ännu sitter kvar på väggen, hur det finns torkad hjärnsubstans i taket, hur deras gamla leksaker och studiematerial ligger förstörda i rummet.

När den första dödande granaten slog in i flickornas hörnrum rusade doktorn genast tillbaka dit för att mötas av en fasansfull syn: två döttrars söndertrasade kroppar spridda över rummet. Han skyndade sig att få ut de överlevande men innan alla var ute ur rummet släckte en ny stridsvagnsgranat livet på ytterligare en av hans döttrar och en brorsdotter, medan två skadades fysiskt (och alla psykiskt).


Foto: Bitte Hammargren

Några minuter senare skrek doktor Izzedin ut sin smärta i direktsändning med den israeliska Kanal 10. Aldrig tidigare under den israeliska offensiven i Gaza hade den judisk-israeliska allmänheten konfronterats med civila palestiniers smärta på detta nakna vis.

Den israeliska militären IDF har i en utredning medgivit ett ansvar.
Men när jag en andra gång träffar den palestinske läkaren som med sin yrkesgärning ville bygga en bro mellan israeliska judar och palestinier har han ännu inte blivit kontaktad av de israeliska utredarna.

På frågan om varför hans hem blev beskjutet säger han:
– Fråga den israeliska militären! De visste var mitt hem låg. Två dagar tidigare, den 14 januari, när en israelisk stridsvagn rullat upp framför mitt hus ringde jag vänner i Israel och gav dem alla detaljer om var mitt hem låg. Då drogs stridsvagnen tillbaka. Nu vill jag veta sanningen om varför de sköt mot oss den 16 januari och jag vill att israelerna ska veta sanningen.

– Till dem som påstår att det fanns ”krypskyttar” i vårt hus vill jag säga: det enda ”krypskytte” som bedrevs här var mina döttrars jakt efter kunskap och den enda ”ammunitionen” var våra böcker.
– Här ska du få se min bokhylla i arbetsrummet, fortsätter han och visar upp en hylla full med titlar på både engelska, arabiska och hebreiska – däribland böcker med titlar som Bridging the Divide – Peacemaking in the Israeli-Palestinian Conflict och The Courage for Peace. Bland författarnamnen finns kända israeler som David Kimche.

Foto: Bitte Hammargren

– Jag vill att Israels militär ska säga sanningen om attacken och jag vill att israelerna ska få veta sanningen. Och så vill jag att det i mina döda döttrars namn görs något för flickor i Gaza. Fattiga, men begåvade flickor. I så fall skulle det kännas som om mina döttrar inte dog förgäves.

Den israeliska armén, IDF, kommer enligt Haaretz inte att vidta några åtgärder mot de ansvariga för de dödande granaterna mot doktorns hem, eftersom IDF har rubricerat händelsen som ”ett misstag”. IDF:s rapport har godkänts av ÖB:n Gabi Ashkenazi.

Om bloggen


Bitte Hammargren bloggar om det händelserika Turkiet och Mellanöstern. Var SvD:s korrespondent för Turkiet och Mellanöstern 2001-2012. Medverkar regelbundet i SvD, numera som frilans.
Baserad i Stockholm men är ofta på resa.

Mottagare av Publicistklubbens stora pris 2008.

Kom hösten 2014 ut med boken Gulfen – en framtida krutdurk (Leopard förlag).

Kontakta Bitte Hammargren