Annons

Om mellanöstern

Bitte Hammargren

Bitte Hammargren

Hoppet om en ny vapenvila mellan Israel och Hamas i Gaza går i berg- och dalbana. I söndags när jag lämnade Gaza lät det dystert. Men idag när jag talade med kontakter inom FN-systemet i Gaza lät de något mer hoppfulla och pekade på det viktiga israeliska regeringssammanträde som ska äga rum på onsdag.

Det troliga är att vapenvilan vävs in i en paketlösning där den kidnappade israeliske soldaten Gilad Shalit byts ut mot palestinska säkerhetsfångar, däribland palestiniernas Fatahledare från Västbanken, den bland paletsinska gräsrötter så populäre Marwan Barghouti, som är dömd till fem gånger livstid i Israel.

Mahmoud Abbas – som är Fatahs ledare, PLO-ledare och som sitter på övertid som president (hans mandattid gick ut i januari, mitt under Israels Gazaoffensiv) – är inte alls så glad vid tanken på att Marwan Barghouti ska släppas fri. Det påstår bedömare i Gaza som jag talat med de senaste dagarna, efter ett tre dygn långt besök i denna isolerade enklav. Abbas ser Barghouti som en farlig konkurrent, heter det.

Och frågan är om en fångutväxling kan komma före ett avtal om en vapenvila (vilket Israels premiärmninister Olmert kräver) eller i samband med en sådan överenskommelse – vilken i sin tur måste innebära att blockaden av Gaza hävs, annars kommer det inte att fungera.
Allt är sammanflätat!

I Gaza säger människor att denna intermistiska paketlösning mellan fienderna Hamas och Israel – om den nu kan komma – trots allt är lättare att lösa än frågan om en palestinsk försoning. Det säger mycket om hur bittra känslorna är mellan de palestinska maktpartierna.

Men ska omvärlden satsa på att ge palestinierna ekonomiskt stöd att bygga upp den förstörda infrastrukturen i Gaza – regeringsbyggnader, privata hus, skolor, jordbruk, industrier – så vill den veta att det denna gång är en satsning på något bestående.

– Nyckelfrågan är en palestinsk försoning, säger Khaled Abdel Shafi, som leder FN-organet UNDP:s verksamhet i Gaza.

Om bloggen


Bitte Hammargren bloggar om det händelserika Turkiet och Mellanöstern. Var SvD:s korrespondent för Turkiet och Mellanöstern 2001-2012. Medverkar regelbundet i SvD, numera som frilans.
Baserad i Stockholm men är ofta på resa.

Mottagare av Publicistklubbens stora pris 2008.

Kom hösten 2014 ut med boken Gulfen – en framtida krutdurk (Leopard förlag).

Kontakta Bitte Hammargren