Annons

Om mellanöstern

Bitte Hammargren

Bitte Hammargren

Irans presidentval i juni kommer inte att bli demokratiskt med västerländska mått. Vem som helst får inte kandidera. Ingen kvinna har hittills blivit godkänd som kandidat under den islamiska republikens 30-åriga historia. Och ingen som utmanar grundvalarna för den islamiska republiken kan bli släppt igenom väktarrådets filter.

Men det iranska presidentvalen är mer demokratiska än exempelvis det egyptiska presidentvalet för några år sedan, där utgången (president Mubaraks seger) var förutsägbar.

Det som höjer temperaturen i årets iranska presidentval är dels USA:s president Barack Obamas utsträckta hand, dels den sittande president Mahmoud Ahmadinejadas önskan om återval men också det faktum att den förre presidenten Mohammed Khatamis tillkännagivande att han ställer upp för en ny omgång.

Khatami lyckades under sina tidigare åtta år som president aldrig infria de iranska reformvännernas önskan om en verklig förändring. Men det är ändå en skillnad mellan honom och den sittande presidenten Mahmoud Ahmadinejad – i synnerhet som det finns en ny motpart i Vita huset att inleda samtal med.

Men för att Khatami ska han en chans måste han övertyga de iranska väljarna om att han vågar rucka på de politiska gränserna för den islamiska republiken, skriver den exiliranske tänkaren Trita Parsi i Huffington Post.

Khatami lyckades under sina åtta år som president göra iranierna gruvligt besvikna. Han kunde inte infria så många av de fina förändringar som han lockade sina väljare med. Men ett åstadkom han dock: han lyckades sätta stoppa för statliga mordpatruller som gjort sig skyldiga till mord på flera högt uppsatta oliktänkande. Och under hans presidentskap upplevde den iranska filmkonsten något av en vår.

Men Khatami måste, för att lyckas i detta valet, mobilisera sin väljarbas – de utbildade, den iranska eliten. För att det ska fungera måste han få dem att känna att deras röst betyder något. I förra valet 2005 var det många som hörsammade den kritiska elitens maning till bojkott.

Och dessutom måste Khatami leverera. Det räcker inte med fina ord för att han ska vinna presidentvalet en tredje gång. Men om han å andra sidan klarar av att övertyga sin gamla väljarbas – samt få kvinnorna och de unga med sig – kan han bli Irans gubben i lådan – den som sticker upp huvudet igen.

Det sista Khatami behöver är dock att bli sedd som USA:s kandidat i valet, skriver Trita Parsi. Han hoppas att Obamaadministrationen inleder förhandlingar med Teheran i god tid före den iranska presidentvalet.

Om bloggen


Bitte Hammargren bloggar om det händelserika Turkiet och Mellanöstern. Var SvD:s korrespondent för Turkiet och Mellanöstern 2001-2012. Medverkar regelbundet i SvD, numera som frilans.
Baserad i Stockholm men är ofta på resa.

Mottagare av Publicistklubbens stora pris 2008.

Kom hösten 2014 ut med boken Gulfen – en framtida krutdurk (Leopard förlag).

Kontakta Bitte Hammargren