Annons

Om mellanöstern

Bitte Hammargren

Bitte Hammargren

Vem vann kriget i Gaza opinionsmässigt?

Svaret inom den israeliska befolkningen kommer under tisdagens val, där Likudledaren Benjamin Netanyahu är segertippad. Han tycker att Operation Gjutet bly avslutades alldeles för tidigt och gick allt för försiktigt fram mot Hamas. Att militanta grupper fortsatt skjuta raketer mot Ashkelon stärker hans ställning inför valet.

Frågar man palestinierna på Västbanken och Gaza – vilket opinionsinstitutetJerusalem Media & Communicatio Centre har gjort – blir svaret att Hamas har vunnit opinionsmässigt på kriget, framför allt på Västbanken.

Den palestinske statsvetare som leder JMCC, den förre arbetsmarknadsministern Ghassan Khatib, sammanfattar:

– Detta krig har ytterligare radikaliserat den palestinska opinionen.

Men i Gaza – där 1 300 dödades och mer än 5 000 skadades och där människor nu försöker städa upp i sina ruiner, utan att cement eller annan byggnadsmateriel släpps in genom blockaden – säger de allra flesta, 48 procent, att varken Israel eller Hamas vann kriget. 35 procent ser Hamas som vinnaren.

På Västbanken däremot anser 53 procent av de tillfrågade att Hamas vann kriget, medan 31 procent hävdar att ingendera sidan vann.

Denna vår är det tänkt att det ska hållas palestinska president- och parlamentsval. Vore det val i dag skulle Hamas få 28,6 procent (en uppgång från 19,3 procent i april 2008), medan stödet för Fatah har sjunkit från 34 procent förra våren till dagens 27,9 procent.

Siffrorna visar att mer än en tredjedel av palestinierna varken vill lägga sin röst på Hamas eller Fatah. Många känner sig ledarlösa helt enkelt.

Och trots Yasser Arafats många fel och brister är det många palestinier som i dag sänder honom en saknadens tanke.

Om bloggen


Bitte Hammargren bloggar om det händelserika Turkiet och Mellanöstern. Var SvD:s korrespondent för Turkiet och Mellanöstern 2001-2012. Medverkar regelbundet i SvD, numera som frilans.
Baserad i Stockholm men är ofta på resa.

Mottagare av Publicistklubbens stora pris 2008.

Kom hösten 2014 ut med boken Gulfen – en framtida krutdurk (Leopard förlag).

Kontakta Bitte Hammargren