Annons

Om mellanöstern

Bitte Hammargren

Bitte Hammargren

Under sju år frös Bushadministrationen inne de USA-miljarder som skulle ha gått till FN:s befolkningsfond, UNFPA. Men president Obama såg som en av sina första åtgärder till att UNFPA fortsättningsvis ska få amerikanska biståndsmedel till mödravård, familjeplanering och sexrådgivning för unga, särskilt i utvecklingsländer.

En av Barack Obamas varmaste supportrar i dag är saudiskan Thoraya Ahmed Obaid.
Hon är generalsekreterare för FN:s befolkningsfond UNFPA, det enda FN-organ som veterligen inte fick några anslag alls under president Bushs sista sju år vid makten.

Thoraya Ahmad Obaid kan inte hålla tillbaka sin glädje över att president Obama har ändrat på det. USA kommer nu åter att bidra till arbetet för att förbättra mödrars hälsa världen över samt för att förhindra oönskade graviditeter.
Men Obamas administration kan inte få loss de 244 miljoner dollar som kongressen beslutade om att ge i bistånd till UNFPA de senaste sju åren men som Bushadministrationen höll inne.

Bushadministrationen anklagade UNFPA för att bidra till att aborter utförs med tvång i Kina, något FN-organet bestämt nekat till. FN:s befolkningsfond säger att man sysslar med livsviktig mödravård, familjeplanering och sexrådgivning.

President Obama förklarade i förra veckan att han ser fram emot att återupprätta USA:s stöd till UNFPA, så att amerikanerna kan ansluta sig till de 180 andra länder i världen som bidrar till UNFPA:s arbete för att ”minska fattigdomen, förbättra kvinnors och barns hälsa, bekämpa hiv och aids” samt med att ge människor i 154 länder tillgång till familjeplanering och sexrådgivning.

Varje minut dör en kvinna i världen i graviditetsrelaterade komplikationer, enligt UNFPA. 99 procent av dessa dödsfall inträffar i Asien eller Afrika.

Befolkningsfondens generalsekreterare, Thoraya Ahmed Obaid, säger i en kommentar att Obamas beslut om att släppa fram amerikanska biståndsmedel är ”ett viktigt steg för att skapa en värld där kvinnor kan delta på jämställd basis i samhället”.
Men blir det en republikansk valseger 2012 kan näste president frysa inne biståndsmedlen på nytt. Det kan inte vara lätt för de budgetansvariga på FN:s befolkningsfond.

Om bloggen


Bitte Hammargren bloggar om det händelserika Turkiet och Mellanöstern. Var SvD:s korrespondent för Turkiet och Mellanöstern 2001-2012. Medverkar regelbundet i SvD, numera som frilans.
Baserad i Stockholm men är ofta på resa.

Mottagare av Publicistklubbens stora pris 2008.

Kom hösten 2014 ut med boken Gulfen – en framtida krutdurk (Leopard förlag).

Kontakta Bitte Hammargren