Annons

Om mellanöstern

Bitte Hammargren

Bitte Hammargren

Israeliska analytiker och palestinska bedömare säger samma sak: palestiniernas president Mahmoud Abbas och Fatah är Gazakrigets stora politiska förlorare.
Skulle det hållas ett palestinskt val idag skulle vi med all säkerhet få se Hamas segra ännu större än i valet 2006.

Den säkerhetspolitiske analytikern Shlomo Brom i Tel Aviv, tidigare biträdande nationell säkerhetsrådgivare och nu understödjare av Genèveinitiativet för fred, sade till mig härdomagen apropå utnämningen av George Mitchell till Obamas nya Mellanösternsändebud att detta inte nödvändigtvis gör honom optimistisk.

Hans skepticism beror på den komplicerade politiska situationen i både Palestina och Israel.

– Sprickan mellan Fatah och Hamas består och president Abbas är svag. Kriget kan ytterligare ha urholkat Abbas legitimitet, sade Shlomo Brom.

Men han är också pessimistisk inför utsikten att det israeliska valet tros leda till en koalition ledd av ”Bibi” Netanyhau som kommer att vara emot slutstatusförhandlingar med palestinierna.

– Netanyahu kommer att vilja hantera konflikten, inte lösa den, säger Brom.

Liknande slutsatser kommer den israeliske analytikern Yossi Alpher, en av två redaktörer för debattsajten Bitter Lemons fram till:
– Obama kommer snart att upptäcka att kriget har försvagat palestiniernas president Abbas och att det israeliska valet troligen kommer att leda till en regering som är mindre intresserad än föregångarna att evakuera bosättningar och förhandla sig fram till ett slutgiltigt fredsavtal.

Men president Barack Obamas ambition att verka för en bestående fred i Mellanöstern, och inte bara en tröstlös krishantering – vilken palestinierna brukar bli de största förlorarna av i det långa loppet – kommer trots allt att påverka parterna.
I vilket riktning återstår att se.

Om Obamas nya giv kan påverka även det iranska presidentvalet i juni är för tidigt att säga. Men det finns spekulationer om att president Obama efter halvårsskiftet i sommar ska få möta ”president Qalibaf”, i stället för en omvald Ahmadinejad.
Mohammed Baqr Qalibaf (namnet kan transkriberas på många sätt) är en konservativ i den islamiska republiken som låg hyfsat väl till i förra presidentvalet. När jag var i Teheran vid valet för fyra år sedan träffade jag iranska regimmotståndare som såg Qalibaf som en betydligt mer acceptabel kandidat än den otippade som vann: Ahmadinejad, då borgmästare i Teheran.

Klart är dock att president Mahmoud Ahmadinejad, som kommer ställa upp för omval, har dragit politiska växlar på de förfärliga tv-bilderna av de civila offren i Gazakriget, människor som lemlästats av vit fosfor, eller som blivit beskjutna sedan de tvingats tränga ihop sig på platser där det påstods att de skulle ha varit säkra. Iransk statstelevion har varit fylld av sådana hjärtskärande bilder.

Men Mellanösternpolitiken är inte statisk.

I går kom signaler om att Hamas förhandlare i Kairo är redo att ta steg i pragmatisk riktning. Det kan i bästa fall tolkas som ett svar på president Obamas vädjan om att de som knutit sina nävar ska öppna dem och ta emot en utsträckt amerikanska hand. De utspel som nu kommer från Hamas i olika riktningar speglar den fraktionskamp som pågår inom den islamistiska rörelsen, samt kampen mellan Hamas inside (Gaza) och outside (Beirut och Damaskus)

Den israeliska tidningen Haaretz citerar i dag den Londonbaserade tidningen Asharq al-Awsat som rapporterar att Hamas är redo att låta Fatahstyrkor patrullera Gazas gräns mot Egypten. Hamas talesman Ayman Taha sade också att hans parti skulle gå med på europeiska och turkiska styrkor vid gränsen – således en turkisk förstärkning av de tidigare EUROBAM-poliser som fanns vid gränsterminalen i Rafah.
Sådant öppnar möjligheter för EU-diplomati.

Hamas vill dock att frågan om fångutväxling (av den israeliske soldaten Gilad Shalit kontra palestinska fångar i israeliska fängelser) ska hållas skild från diskussionerna om en förlängning av vapenvilan och en öppning av gränsterminalerna. Samma önskemål hade för övrigt Carl Bildt när jag intervjuade honom för en tid sedan. Diskussioner om fångutväxlingar kan lätt torperade andra förhandlingar. Och en förlängning av den sju dagar långa vapenvilan är minst sagt akut. Den har nu varat i sex dagar.

För israelerna står det nu klart att inga invasioner i Gaza hjälper för att få ut Shalit. Israelisk militär klarade varken att frita honom sommaren 2006 eller denna vinter.
Frågan är dock om han har överlevt 22 dagars bombningarna. Det spekuleras i om Hamas kan ha fört honom till ett plats där han kan ha blivit offer för israeliska attacker.

Den diplomatiska aktiviteten har skruvats upp efter utnämningen av George Mitchell som Obamas nya Mellanösternsändebud. Redan nästa vecka väntas han till Mellanöstern.

Om bloggen


Bitte Hammargren bloggar om det händelserika Turkiet och Mellanöstern. Var SvD:s korrespondent för Turkiet och Mellanöstern 2001-2012. Medverkar regelbundet i SvD, numera som frilans.
Baserad i Stockholm men är ofta på resa.

Mottagare av Publicistklubbens stora pris 2008.

Kom hösten 2014 ut med boken Gulfen – en framtida krutdurk (Leopard förlag).

Kontakta Bitte Hammargren