Annons

Om mellanöstern

Bitte Hammargren

Bitte Hammargren

President Barack Obama satte ned foten i dag genom sitt besked om att stänga fånglägret i Guantánamo. Det kom fler besked om visar att maktskiftet i Vita huset också betyder förändring i sak.

Han utsåg senator George Mitchell som sitt Mellanösternsändebud, precis som en läcka i Washington Post förebådade häromdagen. En av Mitchells första uppgifter blir se till att vapenvila mellan Hamas och Israel förlängs.

Barack Obama sade vid en presskonferens på torsdagen att hans syfte är att skapa ett trovärdigt system för att stoppa smugglingen till Gaza, så att Hamas inte ska kunna skaffa nya vapen. Han förklarade vidare att Gazas gränser måste öppnas igen, men under övervakning, så att förnödenheter ska kunna komma in.

Senator Mitchell ska snarast åka till regionen. Mitchell låg bakom en tidigare fredsplan (en av många aldrig förverkligade) som bland annat föreskrev ett stopp för utbyggnaden av bosättningar. Han har själv en Mellanösternbakgrund: hans mamma var maronitisk kristen som utvandrade till USA som 18-årig textilarbeterska.

Obama sade, enligt Haaretz, att han var djupt berörd av de mänskliga förlusterna bland israeler och palestinier, och av det lidande som människor i Gaza fått utstå.
Han förklarade att hans tankar är med ”civila som saknar mat, vatten eller sjukvård”.

Dessa ord kommer från en president som en gång varit socialarbetare i Chicagos förortsslum och som sagt att USA under hans ledning strävar efter att visa världens muslimer ömsesidig respekt och som i sitt installationstal sade sig vara redo att sträcka ut en hand till den som öppnar en knuten näve.

Han tog också stora ord i sin mun om att hans administration aktivt kommer att sträva efter att skapa en bestående fred mellan palestinier och israeler och deras arabiska grannar.

Barack Obama går därmed in för att försöka lösa krisen i Mellanöstern snarare än att hantera den. Det är en mycket ambitiös agenda, något som ingen tidigare klarat under de drygt 60 år den israelisk-arabiska konflikten varat. Ska han ha skuggan av en chans att klara detta måste han rivstarta. Som han nu gjort.

Om bloggen


Bitte Hammargren bloggar om det händelserika Turkiet och Mellanöstern. Var SvD:s korrespondent för Turkiet och Mellanöstern 2001-2012. Medverkar regelbundet i SvD, numera som frilans.
Baserad i Stockholm men är ofta på resa.

Mottagare av Publicistklubbens stora pris 2008.

Kom hösten 2014 ut med boken Gulfen – en framtida krutdurk (Leopard förlag).

Kontakta Bitte Hammargren