Annons

Om mellanöstern

Bitte Hammargren

Bitte Hammargren

Irans utrikesminister Manouchehr Mottaki meddelade i dag att den islamiska republiken inte kommer att uttala sig om Barack Obamas presidentskap innan han har lagt fram sin Mellanösternpolitik.

Ledarna i Iran väntar på att Barack Obama ska ge besked om vilka sändebud och rådgivare han ska utse för Mellanöstern. Mottaki anser att Obama måste utse nya rådgivare som ”säger sanningen om Mellanöstern”.

Denna sanning är som alla vet inte huggen i sten och gapet mellan USA och Iran i verklighetsbeskrivningen är mycket stort.

Än så länge finns trots allt en smal chans till att ett nytt kapitel kan öppnas mellan USA och Iran, två länder som inte haft några relationer sedan den islamiska revolutionen 1979 och gisslantagandet av amerikanska diplomater i Teheran.

Obamas besked i dag om att USA ska sätta stopp för rättegångar i Guantánamo och att Pentagon ska inleda en översyn av fånglägret är ett viktigt besked om att han vill bryta med mycket i president Bushs politik.

Från iranskt håll vill man gärna framhålla att president Mahmoud Ahmadinejad skickade ett gratulationstelegram till Barack Hussein Obama när han vann presidentvalet i november. Något sådant har aldrig tidigare hänt sedan kontakterna bröts mellan USA och Iran 1979.

Obama har under valkampanjen lovat att han ska inleda en dialog med Iran för att ta upp de hårda frågorna om iraniernas kärntekniska program. Iran kommer att svara med att deras kärntekniska program inleddes med fullt stöd av USA under Nixoneran, som på tidigt 1970-tal planerade att hjälpa Iran att bygga flera kärnkraftsreaktorer. Och iranierna kommer att fylla på med argument om att landet behöver kärnenergi – icke fossila bränslen – för modernisering och för att ge en ung och snabbt växande befolkning chans till utveckling.

Mot de finns de kända motargumenten: Irans under många år dolda kärntekniska program, president Ahmadinejads Israelhatiska tal och landets stöd till Hamas och Hizbollah. Replikskiftet i dessa frågor är väl känt.

Men vad som ofta glöms bort i de storpolitiska diskussionerna om Iran är frågan om mänskliga rättigheter. Det borde europeiska ledare ändra på, om inte Obama gör det.
I går meddelade Amnesty International att två iranska män i staden Mashhad ska ha stenats till döds. De båda männen sägs ha avrättats med dessa grymma metoder den 26 december.
Amnesty
kräver att Iran omedelbart inför ett nytt moratorium mot denna form av dödsstraff.

Förra året sade en talesperson från den högsta juridiska instansen i Iran att stening hade stoppats. Redan 2002 utfärdade ayatollah Shahroudi från Irans högsta juridiska instans ett förbud mot steningsstraff. Men eftersom detta inte skrivits in i lagen kan domare utan problem ignorera det, skriver Amnesty Inetrnational.

Amnesty och iranska aktivister som arbetar mot dödsstraff genom stening känner till minst tio andra fall där dömda riskerar att stenas till döds. Av dessa är åtta kvinnor.

Avrättning genom stening kan utdömas i Iran mot gifta personer för otrohetsbrott. ”Brottet ska bevisas genom att den/de anklagade erkänner brottet fyra gånger inför en domare, eller vittnesmål, antingen från fyra män eller tre män och två kvinnor. Även bildbevis godkänns, samt annan tekninsk bevisning”, skriver Amnesty International.

Amnesty har också uppmärksammat förstörelsen av massgravarna i Khavaran, där politiska fångar som avrättades på 1980-talet ligger begravda, rättsövergrepp som även ayatolla Montazeri kritiserat skarpt. Montazeri var en gång Khomeinis kronprins men hamnade i onåd och husarrest på grund av sin kritik.
Mer om hur spåren av massgravarna nyligen sopats undan, medan världens ögon varit riktade mot Gazakriget, finns på ett blogginlägg jag skrev häromdagen.

Om bloggen


Bitte Hammargren bloggar om det händelserika Turkiet och Mellanöstern. Var SvD:s korrespondent för Turkiet och Mellanöstern 2001-2012. Medverkar regelbundet i SvD, numera som frilans.
Baserad i Stockholm men är ofta på resa.

Mottagare av Publicistklubbens stora pris 2008.

Kom hösten 2014 ut med boken Gulfen – en framtida krutdurk (Leopard förlag).

Kontakta Bitte Hammargren