Om mellanöstern

Bitte Hammargren

Bitte Hammargren

Israels anfall mot Gaza är krigsförbrytelser och en nationell dumhet, skriver Gideon Levy, kolumnist på den israeliska tidningen Haaretz och en av få judiska israeler i dag som går emot kriget (israeliska araber däremot går emot det).

Gideon Levy betonar att Israel hade rätt till självförsvar efter det att Hamas skickade raketer mot västra Negev när vapenvilan gick ut för tio dagar sedan. Men Israel uttömde inte alla diplomatiska medel innan man gav sig in på en ny kampanj av dödade och förstörelse, skriver han i sin senaste kolumn under rubriken The Neighbourhood Bully Strikes Again,

”Qassamraketerna som regnade ned på samhällena nära Gaza var outhärdliga, trots att de inte skördade några dödsoffer”, skriver Gideon Levy.

Efter att det att Israels flyganfall inleddes har dock Qassamraketer dödat minst en israel i Ashkelon medan fjorton skadats, samt skördat ytterligare ett dödsoffer i Netivot på lördagen. De senaste dagarnas dödstal i Gaza räknas till över 310.

Totalt under de senaste sju åren har 17 civila israeler dödats av raketer från Gazaremsan. Det kan jämföras med de mer än 600 palestinier som har dödats av israeliska attacker endast under 2008, varav många civila, skriver Financial Times i dag.

Gideon Levy fortsätter i sin kolumn att Israels första svar på Hamas raketregn borde ha varit ”diplomatiska medel för att förlänga vapenvilan”. Inledningsvis bröts vapenvilan av Israel, skriver han, ”när man helt onödigt bombade en tunnel”. Om de diplomatiska ansträngningarna hade misslyckats, borde de ha följts av en mer begränsad, gradvis militär respons, resonerar kolumnisten i Haaretz.

Hur detta krig ska sluta vet ingen. Det är som alla vet lättare att starta ett krig än att avsluta det och med hedern i behåll kunna säga att det var värt alla förluster.

Om Israels krigsmål är att knäcka Hamasstyrets ryggrad måste man gå in med marktrupper på Gazaremsan – och det är inte alls säkert att ett sådant krigsäventyr skulle lyckas. Israelisk militär har varit i Gaza som ockupationsmakt i årtionden utan att man kunde knäcka PLO.

Nu har man en annan och mer oförsonlig huvudfiende, islamistiska Hamas, en rörelse som fötts och härdats under ockupation och som inte fruktar ”martyrdöden”.

Israels försvarsminister Ehud Barak sägs vara tveksam till en markoffensiv, även om den israeliska militären mobiliserar vid gränsen till Gaza för att visa att den har beredskap att gå in.

– De skickar signaler att de är redo för det och jag fruktar att går gör det ifall Qassamraketerna fortsätter. I går dödades en person i Ashkelon, och ju fler offer det blir på israelisk sida, desto mer ökar risken för en markinvasion, sade Gideon Levy när jag talade med honom på måndagen.

De israeliska politikerna måste ha tagit med risken för en ny våg av självmordsbombningar från Hamas i sin kalkyl.
– Jag tror att de räknar med att det bara blir en eller två självmordsattacker för Hamas är slaget på Västbanken, av PLO och Israel tillsammans, kommenterar Gideon Levy.

Vanliga palestinier önskar sig först av allt ett stopp på striderna och sedan försoning mellan Hamas och Fatah. Men gapet mellan de båda maktpartierna är så stort att det inte alls är säkert att det kan ske.

Gideon Levy som själv har många kontakter i Gaza säger:
– Det finns Gazapalestinier som, samtidigt som de tycker att det är förfärlig med alla döda, ändå väntar på att få slippa Hamas. Det finns äldre Gazapalestinier som tycker att den israeliska ockupationen var bättre än dagens Hamasstyre.

Mycket talar för att president Mahmoud Abbas inte har några möjligheter att återupprätta sin myndighet i Gaza. Men samtidigt vill inte Israel återockupera Gaza. Helst skulle israelerna se att denna enklav blev Egyptens huvudvärk för tid och evighet. Men Egypten har varit i Gaza förr och vill inte komma tillbaka.

Om bloggen


Bitte Hammargren bloggar om det händelserika Turkiet och Mellanöstern. Var SvD:s korrespondent för Turkiet och Mellanöstern 2001-2012. Medverkar regelbundet i SvD, numera som frilans.
Baserad i Stockholm men är ofta på resa.

Mottagare av Publicistklubbens stora pris 2008.

Kom hösten 2014 ut med boken Gulfen – en framtida krutdurk (Leopard förlag).

Kontakta Bitte Hammargren
Fler bloggar