Om mellanöstern

Bitte Hammargren

Bitte Hammargren

Turkiets president Abdullah Gül planerar att besöka såväl Bagdad, som det omstridda Kirkuk och Arbil – det senare är regionhuvudstad i irakiska Kurdistan – skrev jag igår.

PUKonline, officiell sajt för den irakiske presidenten Jalal Talabanis parti, bekräftade resplanerna för en tid sedan.

Gül väntas göra denna historiska resa tillsammans med Iraks president Talabani, som också är ledare för det kurdiska partiet PUK.

Inifrån Kurdistans regionparlament där man väntar ett ovanligt presidentbesök.

Foto: FADI YENI TURK

”Besöket kommer efter det att relationerna mellan Ankara och Arbil har förbättrats” heter det på president Talabanis officiella sajt. Det kan man lugnt säga.

Om inget stoppar resan i sista minuten kan den bli början till ett nytt kapitel i de spända relationerna mellan turkar och kurder. Det är ingen slump att det prokurdiska partiet DTP i går meddelade att kurdiska ledare från Turkiet och Irak planerar att hålla en fredskonferens syftande till att få slut på årtionden av väpnade aktioner från Kurdistans Arbetarparti, PKK.

Om allt detta går i lås får regionen äntligen några positiva nyheter, några förtroendeskapande åtgärder och kanske avspänning.

Men det ska bli intressant att se hur Turkiets president och hela hans stab kommer att förhålla sig till de irakisk-kurdiska symbolerna, med regionens namn, Kurdistan, till att börja med, när (eller ska vi säga om?) han besöker Arbil.

Att ens säga ordet Kurdistan har varit straffbart i Turkiet. Även om dessa tabun börjar luckras upp under AKP-regeringen och EU-anpassningen är det inte länge sedan flickor som fått förnamnet Kurdistan inskrivna i sina utländska pass har blivit stoppade av passpolisen i Turkiet. Och kanske är det fortfarande så.

När jag själv för några år sedan passerade landgränsen mellan Turkiet och norra Irak – eller irakiska Kurdistan – grävde turkisk gränspolis länge i mitt bagage tills de hittade det ”förgripliga”: skrifter där ordet Kurdistan förekom.

”Terroristpropaganda”, förkunnade gränspoliserna triumferande, ointresserade av att detta ”terroristmaterial” var hämtat ur kända amerikanska tidningar och forskarrapporter från europeiska universitet.

I regionparlamentet i Arbil hänger den kurdiska flaggan bredvid den irakiska. Och de lyser i olika färger, vilket framgår av bilden nedan.

T v Kurdistans flagga och t h Iraks inne i irakiska Kurdistans regionparlament. Mellan dem bilden av en kurdisk legend, Mustafa Barzani, far till regionstyrets nuvarande president Massoud Barzani. Foto: FADI YENI TURK

Om bloggen


Bitte Hammargren bloggar om det händelserika Turkiet och Mellanöstern. Var SvD:s korrespondent för Turkiet och Mellanöstern 2001-2012. Medverkar regelbundet i SvD, numera som frilans.
Baserad i Stockholm men är ofta på resa.

Mottagare av Publicistklubbens stora pris 2008.

Kom hösten 2014 ut med boken Gulfen – en framtida krutdurk (Leopard förlag).

Kontakta Bitte Hammargren
Fler bloggar