Annons

Henrik Ennart om mat & hälsa

Henrik Ennart

Henrik Ennart

Kaliforniens guvernör Arnold Schwarzenegger väntas bli först i världen att lagstifta om obligatorisk märkning av klonad mat. Senast den 15 oktober ska han ta ställning till en lag som ger Kaliforniens konsumenter möjlighet att själva välja om de vill äta produkter som innehåller kött och mjölk från klonade djur.

Initiativet till lagförslaget SB63 togs av San Fransisco-senatorn Carole Migden och innebär krav på märkning av varor från både klonade djur och deras avkomma. Förslaget är kontroversiellt eftersom de reglerande myndigheterna i både USA och EU traditionellt ställer sig mycket kallsinniga till varningsmärkning av produkter som myndigheterna bedömt vara dugliga som föda.

Livsmedelsmyndigheten FDA förklarade i vintras att man inom kort kommer att häva det frivilliga moratorium som införts på handel med klonad mat eftersom man inte såg några risker för konsumenterna. Bedömningen har vållat stor debatt i USA sedan Center for food safety i en egen rapport konstaterat att tekniken är långt ifrån färdigutvecklad, att det saknas studier kring hälsoeffekter på människor och att kloningstekniken fortfarande leder till stora lidanden för djuren. Den typen av etiska frågeställningar behandlas dock inte av livsmedelsmyndigheternas expertkommittéer som har snävare och mer tekniska bedömningsgrunder.

En enkätundersökning av den stora konsumentorganisationen Consumers union visade att 69 procent var oroade över klonad mat och att 89 procent av kunderna vill ha en märkning när sådana varor börjar säljas.

Läs mer:
SvD 13/5 2007: Den klonade maten ligger snart på tallriken

Henrik Ennart

Säg vit tryffel och jag tänker på Piemonte, böljande ekbevuxna slänter insvepta i morgondis, bökande tryffelsvin, och absolut på den årliga tryffelfestivalen i Alba i oktober där svampens kejsare med fördel sköljs ned med något av traktens röda viner, kanske en Deolcetto eller en Barbera. Men inte tänker jag på Östergötland. Eller?

I slutet av förra veckan köpte Linköpings-krögaren Meir Vaknin en påstådd vittryffel på ett kilo av en dam i Bestorp som grävt upp denna raritet i sin egen trädgård, rapporterar nyhetsbyrån TT. Enligt lokaka medier ska Meir Vaknin nu lägga tryffeln i råris, vilket suger åt sig vattnet och bibehåller smaken. Planen är att använda den till såser och pastarätter och uppskattningsvis kommer svampen att räcka i ett halvår.

Vit tryffel växer i vanliga fall bara i Norditalien och delar av Jugoslavien medan den betydligt vanligare svarta tryffeln också kan påträffas i södra Frankrike. Undantag är Bourgognetryffel som odlas på Gotland. Östergötland då? Jo, där brukar man vissa år faktiskt kunna hitta en och annan stjärnhovstryffel. Men den är knappast en delikatess utan smakar mest ostbågar, säger de som vet.

Det är väl inte en sån som Meir tänker blanda i sin gryta?

Henrik Ennart

Som småbarnsförälder är det svårt att inte reagera på GB:s nya hallonglass Girlie, vilket antagligen är PR-syftet. Det handlar alltså om en rosa hallonglass modell Barbie med pärlströssel och glittersmink instoppat i pinnen.

Självklart kommer massor av småflickor att tjata till sig glassen, men är det inte lite tröttsamt med den extremt könsstereotypa uppdelningen som möter dagens kids på alla plan och nu alltså även i glasskiosken. Ska jag köpa en pyjamas till mina småkillar finns det bara svarta med skelett eller blå med stålmannenemblem att välja på, medan flickavdelningen blinkar så rödrosa att den kan framkalla epileptiska anfall.

Visst finns det skillnader mellan könen, och inte minst mellan individer, men varför måste det bli så otroligt fantasilöst och ensidigt? Killar kan också gilla pärlor, och tjejer vill nog egentligen inte bara ha ”rosa prinsessvagnar med flickor i” som min av omvärlden hjärntvättade fyraåring föreslog till födelsedagspresent åt en tjejkompis. (Till slut ändrade han sig och det blev en brandbil.)

GB-gubben borde hålla sig för fin för att locka småflickor med glitter. Vad sägs om att marknadsföra glassen istället? Men det är kanske inte lika attraktivt att döma av längden på ingrediensförteckningen.

Henrik Ennart

Transfetterna hamnar på Riksdagens bord på torsdag då det blir omröstning om en motion från miljöpartiet med krav på ett förbud av dansk typ. Nu vänder sig konsumentorganisationen Sveriges konsumenter i samverkan, Skis, i ett brev till regeringen emot att Livsmedelsverket jämställer de transfetter som finns i mejeriprodukter med de transfetter som uppstår vid industriell härdning.

”Debatten om de naturliga fetterna kontra industrifetterna
är inte en struntsak. Det handlar om hela det svenska
jordbrukets vara eller inte vara och hela befolkningens problem
med övervikt och diabetes,” skriver Skis i berevet, som fortsätter:

”Vår uppmaning till Regeringen är nu att se över
denna ohållbara situation och uppdra åt Jordbruksministern,
att med stöd av konsumentministern och folkhälsoministern,
instruera Livsmedelsverket att bättre uppfylla sitt uppdrag
att arbeta för konsumenternas bästa, utan en mängd
tveksamma och olämpliga anpassningar till vissa industribehov.

Alternativt bör undersökas att lägga Livsmedelsverket
under Socialdepartementet.”Technorati Profile

Henrik Ennart

Grumlig äppeljuice har ett rikare näringsinnehåll än genomskinlig juice, rapporterar polska forskare vid jordbruksuniversitetet i Wroclaw. Den grumliga äppeljuicen innehöll fyra gånger mer polyfenol.

Polyfenoler har en starkt antioxidativ effekt och olika varianter
misstänks kunna motverka såväl cancer och hjärtsjukdomar som alzheimer.
Men tyvärr tycks det mesta av polyfenolen gå förlorad
när man tillsätter pectin och enzymer för att rena juicen.

Egendomligt, kan man kanske tycka att nästan all juice aom säljs i butiken är klar, och att den grumliga ofta är dyrare fast man sluppit jobbet med att förstöra näringsämnen.

Förklaringen är vad jag förstår en variant på vad börsens klippare gjort i åratal: man tar en råvara (ett företag eller ett äpple) och säljer ut delar som vitaminer och fibrer var för sig. Skälet är helt enkelt att man får mer betalt för delarna än för helheten.

Jag kom att tänka på detta när jag läste pressinformationen för Arlas nya ”hälsoprodukt” F-fil som innehåller olösliga, och därmed synliga, fibrer från bland annat äpple. Det är fibrer som ”håller magen i trim och ger ökad mättnadskänsla….De synliga äppelfibrerna utvinns ur äpplen vid produktion av juice”, heter det i Arlas pressmeddelande. ”När juicen har pressats ur äpplena, torkas de och mals sedan till små partiklar som har kvar en svag smak av äpple.”

Så lämpligt. Då kan man sälja samma äpple två gånger, först som juice och sedan som filmjölk. Fibrer att blanda i filen finns det antagligen gott om eftersom konsumtionen av äppeljuice är på väg upp i många västländer, och konsumenterna vill tydligen inte dricka någon grumlig sörja. Nej, rent och klart, ska det vara, av någon anledning.

Men enligt forskningsledaren Jan Ozmianski kan man bara hoppas på hälsoeffekter om man dricker grumlig juice, knappast när man dricker genomskinlig.

Vad som är allra bäst? Hela äpplen, om man får tro Ozmianski.