Annons

Henrik Ennart om mat & hälsa

Henrik Ennart

Henrik Ennart

Paret Obama har snabbt etablerat sig som galjonsfigurer för den växande amerikanska rörelsen för lokalproducerad mat.

Fräsch mat och kampen mot fetma var visserligen ett ofta återkommande tema i Michelle Obamas tal under presidentvalskampanjen, men det kom ändå som en stor överraskning när den kontroversielle, 28-årige, Chicago-kocken Sam Kass utnämndes till biträdande chefs-kock i Vita Huset. Sam Kass, som anlitades av paret Obama även i Chicago, är närmast en amerikansk variant av Jamie Oliver och har gjort sig känd som en stridbar och extremt talför förespråkare för lokalt producerad mat och behovet av bra skolmat.

Utnämningen gjorde landets ekologiska rörelse nästan vimmelkantig av lycka och de fick gnugga sig i ögonen rejält innan 300 kända ekokockar lyckades samla sig tillräckligt för att formulera ett upprop som hyllade beslutet. Samtidigt passade de på att presentera en lista med en lång rad åtgärder som de nyfunna vännerna i maktens boning förslagsvis skulle kunna genomföra.

Obama behåller
dock Cristeta Comerford som chefskock. Hon är kvar från Bush-eran då Vita Husets kök mest gjorde sig känt för att servera stekt kyckling.

Några av den ekologiska rörelsens främsta företrädare kan möjligen ha anledning att känna sig lite undanskuffade efter utnämningen av Sam Kass. Alice Waters som för 30 år sedan öppnade den första restaurangen med lokalproducerad mat i San Fransisco (och som nu är vice ordförande i den internationella slowfood-rörelsen) hade själv i ett öppet brev anmält intresse av att ingå i en kommitté som utsåg Vita husets kock. Men så blev alltså inte fallet. Återstår att se hur det går med ett av hennes övriga förslag: att starta lokal odling av ekologiska grönsaker på Vita Husets marker.

Sam Kass har bland annat gjort sig känd för enkla men, som det sägs, otroligt goda soppor med ingredienser som han sniffar upp på lokala marknader. Här är ett av hans recept:

Sams soppa:

1 liter tärnat nötkött
5 dl hackad lök
1/2 dl hackad vitlök
1 1/4 dl skivad grön vitlök
1 rågad tesked tomatpuré.
5 dl rödvin
5 dl fullkorn av korn
1 1/2 liter kött- eller kycklingbuljong.
Kryddor: 1 lagerblad, 2 kvistar timjan, 1 matsked pepparkorn, 2 kvistar persilja.

Gör så här: Bryn köttet lätt på hög värme. Ta bort köttet, sänk värmen och fräs löken tills den är ljusbrun. Skrapa ur botten på pannan med jämna mellanrum. Lägg i tomatpurén och fräs ytterligare ett par minuter. Tillsätt vinet och låt det koka ner till en fjärdedel. Tillsätt buljong, kött, fullkorn och kryddor och låt det puttra på låg värme till kött och korn är klara. Smaka av med salt och peppar.