Annons

Henrik Ennart om mat & hälsa

Henrik Ennart

Henrik Ennart

Varor med Omega-3-fett har blivit så vanliga på senare år att
man lätt glömmer bort att forskningen än så länge bara är i sin linda.
Bakom studier och uttalanden anas dessutom ständigt mäktiga
penningintressen som antingen vill att:

a) omega-3-effekten ska
vara en exklusivt marin företeelse (gäller fiskeriindustrin,
hälsokostbranschen och fiskerinationer som Norge), eller

b) att
även fröoljor från canolaolja (det som vanligen men lite vilseledande
kallas raps i svenska butiker) ska räknas in trots att det bara
innehåller fettsyran alfa linolensyra (ALA) och inte de mer utvecklade
varianterna EPA och DHA. (Bakom detta anas amerikanska spannmålsbjässar
som Cargill och AMD).

Nu har nya vedklabbar kastats in i den eldiga debatten.

Först berättade livsmedelsverket med illa dold förtjusning att ”Hjärtläkare rekommenderar omega-6”.
Det är naturligtvis en i mångas ögon extremt provokativ rubrik som gör
anspråk på att puffa omkull den högst ansenliga stapel av böcker och
artiklar som på senare år med emfas förklarat att omega-6 är en ren och
skär hälsofara. Skälen som brukar anföras är främst två. 1) omega-6 orsakar
inflammation och bidrar på så viss aktivt till hjärtsjukdomar. 2)
omega-6 lägger rabarber på det enzym (delta-6-desaturas) som kroppen
behöver för att omvandla ALA till EPA och därefter vidare över DPA till
det ytterst hälsosamma omega-3-fiskfettet DHA som motverkar
hjärtsjukdomar

I artikeln slår en grupp forskare, som i flera
fall själva starkt bidragit till – för att inte säga utformat – ovanstående
argumentation, fast att omega-6 har många viktiga egenskaper och att
ett intag på 5 till 10 procent av energin innebär en minskad risk för
hjärtsjukdom än ett lägre intag. Villkoret är att intaget sker som en
del i en i övrigt hälsosam livsstil. Att minska intaget av omega-6 från
nuvarande nivå skulle, enligt dessa forskare, öka riskerna.

Men vad hände
med den omtalade balansen mellan omega-3 och omega-6? På stenåldern
uppskattades den ju till 1 till 2 att jämföra med 1 till 10 eller värre
i västerländsk fröbaserad kost. Ja, forskarna menar helt enkelt att man
inte ska kasta ut barnet med badvattnet och därför är det absoluta
intaget av omega-3 och omega-6-fettsyrorna viktigare än det relativa.

Med
andra ord menar forskarna att man inte ska räkna med att få i sig den
mängd man behöver av fiskfett från annat än just fisk. Vegetabilisk ALA
är ändå en dålig källa, hävdar de.

American journal of clinical Nutrition har också en intressant artikel
på temat ALA:s omvandling till EPA och DHA. Här anser sig forskarna ha
upptäckt en genetisk skillnad som gjorde att hälften av den studerade
gruppen på Costa Rica kunde tillgodogöra sig ALA medan den andra
hälften inte alls fick bättre blodvärden. Det innebär alltså att det är
näst intill hopplöst att handla matfett i butiken utan att först ha
gjort en personlig sekventiering av sitt personliga dna. Och tänk vad
komplicerat det blir att handla om inte ungarna är genetiskt identiska
enäggstvillingar.

Men det är naturligtvis drömmen för framtidens
kostkonsulter att gentesta och skräddarsy individuella dieter för alla
oss vanliga stackars hungriga konsumenter. I väntan på nästa omvälvande genfynd är mitt tips att
äta mat som är god och färsk, och att undvika industrimat med många
tillsatser.
Det tipset är gratis.