Annons

Henrik Ennart om mat & hälsa

Henrik Ennart

Henrik Ennart

Margarinet Becel får inte längre använda Hjärt och lungfondens emblem. Enligt fonden finns det allt för många oklarheter kring hur mättat och omättat fett påverkar vår hjärthälsa.

Hjärt och lungfonden är en stor bidragsgivare till forskningen kring hjärtsjukdomar och fondens logotyp har i flera år prytt förpackningarna till Unilevers storsäljande margarin Becel. Men då avtalet löpte ut i december valde fonden att inte förnya det.

”Vi har följt debatten noga och inte minst en hearing vi arrangerade i höstas övertygade oss om att det här med mättade kontra omättade fetter behöver utredas ytterligare. Det kom fram en del svagheter kring viktiga studier som vi inte uppmärksammat tidigare”, säger generalsekreteraren Staffan Josephson.
”Som debatten gått har avtalet med Becel gjort att vi förknippats med en uppfattning men vi stöder forskning och det känns viktigt att vi uppfattas som fristående.”

Margarinet Becel finns i flera varianter, Omega-3-versionen innehåller 49 procent fleromättat (varav en stor del omega-6), 31 procent enkelomättat och 19 procent mättat fett.

”Vi har haft ett bra samarbete som vi är nöjda med. Vi är överens och i övrigt tycker jag att fonden får uttala sig om detta”, säger Sandhya Forselius som är pressansvarig på Unilever.