Annons

Henrik Ennart om mat & hälsa

Henrik Ennart

Henrik Ennart

Den här veckan når de nya D-dropparna ut i apoteken, meddelar Livsmedelsverket. Det har varit känt länge att A-vitaminet skulle bort ur AD-dropparna eftersom forskarna misstänker att A-vitamin i form av tillskott av retinol kan bidra till benskörhet.

Livsmedelsverket påpekar mycket riktigt att små barn riskerar att få för lite D-vitamin, men det är egendomligt att den allmänna rekommendationen om D-droppar bara riktas till barn under 2 år istället för som tidigare fem år. Verkets egna kostundersökningar tyder på att även de äldre barnen oftast får i sig på tok för lite D-vitamin. Bästa källan är solljus och bristen är därför störst mot slutet av det mörka vinterhalvåret. Kostundersökningarna visar också hur intaget faller från dåligt till uselt när barnen börjar skolan. Då får nio av tio i sig för lite och den förklaring till nedgången som framhållits är just att en del 5-åringar fortsatt med AD-droppar men slutar när de börjar i skolan.

Läs även:
22/10 -08: Varför neka 5-åringar D-droppar?