Annons

Henrik Ennart om mat & hälsa

Henrik Ennart

Henrik Ennart

Cochrane-institutet har gått igenom forskningen kring GI-kost och diabetes och kommit fram till att en sådan diet är lika välgörande för blodsockernivån som olika läkemedel. Se artikel i SvD om rapporten som släpptes i natt.

Efter att artikeln gått i tryck fick jag kontakt med en av huvudförfattarna, Diana Thomas vid universitetet i Sydney, som bland annat kommenterade de svenska farhågorna för att det saknas studier som visar på de långsiktiga effekterna efter mer än 12 månaders behandling.

”En diet som innehåller kolhydrater med lågt GI, snarare än kolhydrater med högt GI, är en hälsosam diet så därför ska det inte finnas några negativa effekter på lång sikt”, förklarade hon bland annat. De långsiktiga effekterna styrs då snarare av hur väl den enskilda individen lyckas inlemma principerna om lågt GI i sin vardagliga kost, menade Diana Thomas.

På frågan om hon anser att GI-kost nu bör bli en standard-rekommendation, eller bara ett alternativ, svarade hon med att påminna om att inverkan på blodsockret var signifikant. En av de granskade studierna jämförde dessutom en diet med lågt GI med en traditionell diabetesdiet (carbohydrate exchange diet) och fann fördelar med GI-dieten.
”En diet med lågt GI, som innehåller kolhydrater med lågt GI, bör övervägas som standardrekommendation”, menade Diana Thomas.

Rapporten (”Low glycaemic index, or low glycaemic load, diets for diabetes mellitus”) kan laddas ned via en länk till Cochrane library på SBU:s hemsida: www.sbu.se

För den som trots allt tror ännu mer på färsk, naturlig och traditionellt tillagad mat än på matematiskt uträknad och konstruerad dito, finns även en liten kommentar jag skrev i dagens SvD.