Annons

Henrik Ennart om mat & hälsa

Henrik Ennart

Henrik Ennart

SvD:s artikelserie om slaktkyckling vållar debatt i riksdagen. Helena Leander, mp, har i en interpellation frågat om jordbruksminister Eskil Erlandsson, c, avser att underlätta import av traditionella kycklingraser och förhindra import av fåglar som avlats så hårt att det medför lidande för djuren. Sådan avel är förbjuden inom Sveriges gränser enligt djurskyddslagen, men den lagen gäller inte då aveln sker utomlands.

Som SvD berättade visar studier att 12 respektive 22 procent av de två snabbväxande kycklingraser som föds upp i Sverige (Ross 308 respektive Cobb 500) drabbas av allvarliga benfel när skelettet inte klarar att bära upp den volym som kroppen programmerats för att bygga upp.

Sverige är dessutom ett av få länder där konsumenterna inte kan köpa alternativ i form av frisk ekologisk kyckling av traditionella raser. När Bosarp som producerar ekokyckling undersökt möjligheterna av import av ägg och dagsgamla kycklingar har det visat sig omöjligt på grund av de svenska salmonellareglerna.

Debatt i riksdagen den 2 december.