Annons

Henrik Ennart om mat & hälsa

Henrik Ennart

Henrik Ennart

Jag fick ett pressmeddelande som visar att OLW slutar att fritera sina chips i palmolja och istället går över till solrosolja. Det är naturligtvis lysande att man slutar med palmolja. Det finns upprepade rapporter i de tyngsta vetenskapliga tidskrifterna som visar att skövlingen av regnskogar, inte minst på Borneo, är katastrofal både för klimatet och för världens resterande orangutanger.

Därför känns det lite tokigt att OLW inte nämner detta med ett ord i sin marknadsföring utan istället försöker göra en poäng av att solrosolja skulle vara nyttigare än palmolja. För då är man plötsligt ute på hal is. Visst, de nordiska näringsrekommendationerna ger stöd för påståendet att fleromättat fett är bättre än mättat, men även OLW vet att dessa rekommendationer kommer att revideras. Orsaken är att ett flertal stora studier dels misslyckats med att visa på riskerna med mättat fett och dels understrukit skillnaderna mellan olika sorters fleromättat fett.

Vad som däremot
står allt mer klart är att de flesta av oss får i oss för lite av omega-3-fettsyrorna EPA och DHA som främst finns i fisk. Solrosolja innehåller istället väldigt mycket omega-6-fettsyror som i människokroppen kan motverka bildandet av dessa livsnödvändiga Omega-3-fettsyror.

Visst, omega-6 är också livsnödvändigt, men i praktiken får vi i oss så mycket via soja-, majs- och solrosolja att överkonsumtionen av dessa industrifettets hörnstenar sannolikt är minst lika allvarligt som överkonsumtion av mättat vegetabiliskt fett i palmolja.

Dessutom måste man resa ett frågetecken för användningen av fleromättat fett i frityroljor eftersom det finns en uppenbar risk för att fettet oxiderar. Det var ju faktiskt för att lösa det problemet som man hittade på transfettet.

Det är alltså bra att OLW dumpar palmoljan, men det vore klokare att hänvisa till orangutanger och skövlad regnskog än till grumliga hälsoeffekter.