Annons

Henrik Ennart om mat & hälsa

Henrik Ennart

Henrik Ennart

”Äta bör man annars dör man”, löd ett gammalt skånskt talesätt som jag ofta hörde som barn. När man som jag då och då skriver om risker med mat, så kan det vara bra att påminna sig att det allra farligaste som går att hitta på med föda faktiskt är att inte äta alls. Men, och detta är dagens lilla poäng, det innebär inte att mat är medicin. För ibland är mat nämligen bara mat.

Detta till synes självklara faktum bör du bära med dig i minnet om du tar dig en liten stund och tittar igenom listan över alla de ansökningar om hälsopåståenden som lämnats in till Livsmedelsverket och som nu EU ska ta ställning till. För då inser man att matbutikerna snart riskerar att förvandlas till rena apoteket.

Ta bara en sån sak som kryddhyllan. Trodde du att den var till för att ge smak åt anrättningarna du fixar till i köket. Pyttsan! Koriander, gurkmeja, salvia och salt, listan kan göras lång med kryddor som i själva verket har unika och helande egenskaper.

Det hade man kanske kunnart stå ut med, kryddor är trots allt ganska kraftfulla substanser. Men det är bara början. Frukter, vindruvor, fullkorn, fibrer, yoghurtar, müssliblandningar, mjölk (i alla fall proteinet och ett antal vitaminer som finns i), margariner, ja, snart finns det knappt något enda livsmedel kvar i affären som inte borde ordineras av läkare och tas för att bota en åkomma.

I sektionen för exotiska bär är det snarast svårt att hitta något som inte är rena medicinen. (Lustigt förresten att allt som INTE odlas industriellt tycks bli så mycket nyttigare) Ja, bären behöver inte ens vara exotiska: hallon, blåbär, björnbär och fläder kan väl snart börja skrivas ut på recept.

Runt om i EU har företag lämnat in flera tusen förslag på
hälsopåståenden som man vill börja använda i sin marknadsföring. Tanken
tycks genomgående vara att plocka ut något litet näringsämne av alla de som finns i
vanliga bra råvaror och som gör att man överlever om man äter dessa, och sedan påstå att
just detta lilla ämne har en unik hälsoeffekt.

Problemet är bara att dessa näringsämnen alltid visat sig fungera ganska dåligt vart och ett för sig. De funkar helt enkelt bäst tillsammans.

Som i mat.