Annons

Henrik Ennart om mat & hälsa

Henrik Ennart

Henrik Ennart

De finansiella placerarna har ju som bekant riktat blickarna mot livsmedelsbranschen och olika fonders spekulationer i råvaror har enligt vissa bedömare bidragit med upp till 30 procent av de skenande matpriserna.

För den som missat det tvivelaktiga nöjet att tjäna en slant på världssvälten kommer här ett annat rykande hett börstips: satsa ditt sparkapital på kemiska livsmedelstillsatser.

Även om fett för tillfället tycks vara den makronutrient som är på (och inte minst innanför) alla svenska läppar så fortsätter den starka tillväxten för lågfettprodukter på global nivå. Och med det följer lysande tider för kemiska tillsatser, rapporterar det brittiska analysföretaget Leatherhead. Den totala marknaden för tillsatser värderades 2007 till 23 miljarder dollar. Den årliga tillväxten är visserligen bara 3 procent men inom det starkt växande segmentet för lågfettprodukter är ökningen mycket större.

Problemet med att ta bort fett är att det blir nästan omöjligt att laga mat. Produkterna smakar konstigt och håller inte riktigt ihop. Men problem innebär ju också möjligheter. Något måste ju ersätta fettet och att fylla på med protein blir för dyrt, tycker tillverkarna, och att fylla på med kolhydrater har man ofta redan gjort så mycket det går. Kvar är bara möjligheten att pumpa in vanligt vatten och då behövs det emulgeringsmedel för att binda ihop de annars oförenliga storheterna vatten och fett.

Och, som av en händelse, är det just emulgeringsmedlen som är motorn i
den snabba och uthålliga tillväxten med en ökning på över 10 procent per år,
rapporterar Leatherhead. Efterfrågan på emulgeringsmedel har dessutom fått en extra puff då tillverkarna letat alternativ till transfett som tidigare gav stadga åt det processade fettet.

Över huvud taget innebär konsumenternas efterfrågan på hälsosamma produkter att väldiga möjligheter öppnar sig för tillverkarna av tillsatser i form av emulgeringsmedel, enzymer, sötningsmedel, mineraler, vitaminer, omega-3, probiotica, prebiotica och växtsteroler.

Enda smolket som analytikerna hittat i bägaren är att Kina på bred front dragit igång lågprisexport av bland annat sötningsmedel och vitaminer.

Men som finansiell spekulant kan man ju aldrig vara helt nöjd.