Annons

Henrik Ennart om mat & hälsa

Henrik Ennart

Henrik Ennart

Hmm. Känner mig lite hungrig. Undrar om det finns något gott i kylen? Låt se.

Surimi(37%)(alaska pollock, vetestärkelse, krabbextrakt,
kalciumkarbonat), vatten, räkor(10%), vegetabilisk olja,
stabiliseringsmedel (E407, E412, E413, E415, E460, E466, E1414, E1422),
ägg, lodda-rom, ättika, lök, socker, konserveringsmedel (E202, E211),
salt, arom, senap, mjölkpulver, dill, citronsaft, syra(E270, E296,
E300, E330), färg(E104, E120, E160a, E171), kryddblandning (kryddor
bl.a. muskotnöt, smakförstärkare (E575, E621, E627, E631)

Men vad är detta?

Svar: Rydbergs lätta skagenröra, vinnare i bloggaren Hakkes (alias Håkan Karlssons) tävling om vilken matvara som innehåller flest e-nummerförsedda tillsatser.

Tävlingen hade
inspirerats av succéboken Den hemlige kocken (skriven av SvD:s redaktionschef Mats-Eric Nilsson) och faktum är att det blev en ganska tät tillställning. Men till slut kunde ingen riktigt hota toppnoteringen på 22 kemikalier som FoodMark Sweden lyckats tvinga ned i sin vinnarförpackning. Sedan fick jag bekräftat att min hemliga last, illgröna dammsugare, här i form av Hägges punschrulle, är fullproppade med tillsatser. Det ante mig. En gång hittade jag en bortglömd dammsugare i skafferiet som måste ha legat i mer än ett år. Den smakade som vanligt, tyckte jag.

Över huvud taget tycks räkor fungera som magneter på olika sorters livsmedelskemikalier. Tvåa i tävlingen kom bröderna Franzéns räkbomb (20 e-nummer) och delad fyra kom en räkbakelse inköpt på ICA. På tio-i-topplistan fanns även flera andra exempel på Skagenröror och potatissallad.

För ett år sedan avslöjade Göteborgs-Posten att det knappt fanns några räkor kvar i räksalladen när man spolat bort allt jox. Nu visar det sig att joxet mest tycks bestå av kemiska tillsatser. Det känns minst sagt som att räksalladtillverkarna har uppförsbacke när det gäller att övertyga mig om mitt nästa inköp.

Lite grand är detta problemet med tillsatser i ett…räkskal. Tar man bort tillräckligt mycket råvaror för att spara pengar så måste man fylla på med mängder av kemikalier för att ge smak och arom och konsistens och form och färg och allt annat som krävs för att upprätthålla bilden av att det fiktiva vi äter faktiskt är mat.

Är tillsatserna farliga? Ja, kanske, i alla fall om man frågar Jordbruksverket som tillåter betydligt färre tillsatser i djurfoder än vad livsmedelsverket tillåter i vår mat. Men den största faran är nog ändå att tillsatserna lurar våra sinnan så att vi förleds att tro att vi äter riktig mat.