Annons

Henrik Ennart om mat & hälsa

Henrik Ennart

Henrik Ennart

EU:s livsmedelsmyndighet EFSA håller dörren öppen för att ompröva sin syn på plaskemikalien bisfenol A som bland annat finns i nappflaskor i hårdplast. Beskedet kom sedan Kanadas regering nyligen meddelat att man avser att stoppa handeln med nappflaskor som innehåller kemikalien. Nyligen kom också en rapport från amerikanska national toxicology program som pekade på att det finns stora oklarheter kring bisfenol A som behöver täppas igen innan man vågar säga att användningen är säker.

För den som själv vill orientera sig om vilka nappflaskor som innehåller bisfenol A finns en bra och uppdaterad sammanställning här.

Medan EU:s livsmedelsmyndighet menar att hanteringen, åtminstone tills vidare, är riskfri för svenska spädbarn har en lite annorlunda debatt blåst upp i Kanada. Ämnet: hur man ska kunna ta hand om alla returnerade plastflaskor med bisfenol utan att förgifta miljön.