Annons

Henrik Ennart om mat & hälsa

Henrik Ennart

Henrik Ennart

Tillsatserna som tillåts i maten på din tallrik är ofta totalförbjudna i djurens foder, rapporterar Aftonbladets Karin Ahlborg. Det stämmer utmärkt visar det sig då Matbloggen ringer upp Jordbruksverkets foderexpert Torbjörn Malm:

”Människan ska ha sitt fria val”, förklarar han. ”Vill vi äta ihjäl oss själva i förtid så ska vi ha rätt att göra det. Men djuren kan inte själva läsa innehållsdeklarationen och det är egentligen den enda skillnaden som gjort att reglerna för djurfoder är betydligt strängare.”

På den senast sammanställda EU-listan över godkända fodertillsatser kan Matbloggen bara hitta 183 av de 307 tillsatser som försetts med E-nummer och är godkända i livsmedel. Ett exempel är allergiframkallande azo-färgämnen som i nya studier kopplats till hyperakrtivitet och läs- och skrivsvårigheter. Men medan EU:s experter som bäst funderar över om azo-färgerna även i fortsättningen ska få finnas i människobarnens godis, är de flesta sedan länge bannlysta ur den mat som serveras kattungar, valpar, kalvar och griskultingar.

Förbjudet i djurmaten
är även den omstridda smakförstärkaren natriumglutamat och konserveringmedel som natriumbensoat. ”Om man utgår ifrån de bedömningar som gjorts av fodertillsatser så borde man sätta upp skyltar med texten ”skadlig” på alla förädlade och sammansatta livsmedel med konstgjorda sötningsmedel och transfett”, säger Torbjörn Malm.

Och medan tusentals aromämnen som ingen har någon koll på kan blandas i människornas mat är alla syntetiska smakämnen förbjudna i djurfodret. Mejeriprodukter med bakteriekulturer är inte heller något som alldeles lättvindigt tillåts i djurmaten. ”Bakteriekulturer kan vara toxiska (giftiga) och allergena och måste därför prövas som läkemedel”, förklarar Torbjön Malm. När den används i djurmat alltså.

För att skydda
djurens hälsa görs nu en större genomgång där alla tidigare godkända fodertillsatser ska omprövas på samma sätt som helt nya substanser. Omprövningen görs även för att skydda de människor som sedan ska äta djuren, men olyckligtvis planeras ingen motsvarande omprövning för de tillsatser som tillåts när dessa rena råvaror sedan förädlas vidare till människomat.