Henrik Ennart om mat & hälsa

Henrik Ennart

Henrik Ennart

När man säger ordet ”lokalätare” tänker nog fortfarande de flesta svenskar på någon som går ut och äter på lokal. Annat är det i USA. I den ansedda ordboken The New Oxford American dictionary utropas nu ”localvore” till årets amerikanska modeord. Med localvore menas en person som söker upp lokalt producerad mat och avstår ifrån sådant som transporterats långa sträckor och därmed skadar klimatet. Motsatsen är naturligtvis ”omnivore” som betyder allätare, och även carnivore (köttätare) har sedan länge haft en given plats i ordboken.

Inte minst i Kalifornien har mängder av restauranger profilerat sig med menyer som attraherar den nya tidens lokalätare. Många är inspirerade av Alisa Smith och James MacKinnon, ett Vancouver-par som under ett år experimenterade med att inte äta något annat än den mat som var produceradi regionen. Det ledde till helt nya kunskaper om lokala hantverk men också om fiffiga matlagningsknep för att ersätta långväga alternativ när det är lågsäsong hemma. Resultatet blev en uppmärksammad bok: Plenty: One man, One woman, and A Raucous Year of Eating Locally, samt kampanjen ”The 100 mile diet”.

Så nu väntar
vi bara på att vår egen lokalproducerade uppföljare till det amerikanska modeordet hamnar i Svenska akademiens ordlista. Ett alternativ till det något tvetydiga ”lokalätare” skulle kanske kunna vara ”närätare”, med betydelsen av en person som bara äter närproducerade livsmedel. Eftersom många vitaminer har större chans att klara sig till tallriken om de slipper långa transporter ger det senare kanske inte heller en helt felaktig association till näring.

Fler bloggar