Annons

Henrik Ennart om mat & hälsa

Henrik Ennart

Henrik Ennart

Frukt och grönsaker förebygger inte cancersjukdomar så bra som man tidigare trott, och samma sak gäller kostfibrernas förmåga att förebygga cancer i tjock- och ändtarmen. Däremot har bevisen stärkts för att frukt, grönsaker och fibrer kan förebygga hjärtsjukdomar, vilket motiverar en fortsatt framskjuten plats på tallriken.

Där är några mindre uppmärksammade, men väl så dramatiska, kurskorrigeringar i Världscancerforskningsfondens senaste rapport om hur kost och livsstil påverkar risken för cancer. Vad som också stärkts under de tio år som gått sedan WCRF senast dammsög världens universitet på akademisk forskning är kopplingen mellan fetma och en rad cancersjukdomar. Nu kan man till och med slå fast att riskkurvan börjar stiga redan innan man passerat gränsen mellan normalviktig och överviktig, alltså vid BMI 25. Därför rekommenderas unga att hålla ett lågt normalt BMI medan vuxna ska försöka undvika viktuppgång.

I en intervju med amerikanska Center for science in the public interest avråder en av experterna i panelen, Harvard-professorn Walter Willett, till och med från att dricka mer än ett glas fruktjuice om dagen. Orsaken är att en hög konsumtion av fruktsockret kan kopplas till övervikt och diabetes.

Walter Willett säger
att det i WCRF-rapporten skett ”en nedtoning av frukt och grönsaker som tidigare har varit högst uppe i toppen. Där är de fortfarande, men tidigare trodde vi att det var troliga eller övertygande bevis för att frukt och grönsaker kunde minska risken för en lång rad cancersjukdomar. Nu gäller det mest för cancer i mun, hals och matstrupe. Huvudproblemet är att det till 1997 års rapport bara fanns retrospektiva case-kontroll-studier. ” (Alltså studier som bygger på att deltagarna i efterhand försöker minnas vad de åt tidigare i livet.)

”Vi visste hela tiden
att det var en tänkbar snedvridning eftersom de friska människor som deltar i dessa studier tenderar att vara mer hälsomedvetna. De har ett högre intag av frukt och grönsaker, och det får det att se ut som om cancerpatienterna har en låg konsumtion av frukt och grönt.”

Walter Willett förordar ändå en generös konsumtion av frukt och grönt.
”Ja, det är viktigt. Även om bevisen är nedgraderade en bit för cancer har bevisen för hjärtsjukdomar blivit starkare. Men jag skulle ta bort fruktjuicer från listan eftersom det är växande bevis för att deras socker är skadligt. Vi ser att en ökad risk för diabetes följer med en högre konsumtion av fruktjuice. Jag tror att ett litet glas om dagen är ok, men inte mer.”

WCRF-rapporten uppmärksammades mest för att den så tydligt lyfte fram riskerna med att överkonsumera kött från nöt, gris, lamm och get och framför allt processade charkvaror. Fisk och fågel framhölls som ofarligt ur cancersynpunkt. I rapporten ges ett antal tips, bland annat att äta mat från växtriket men undvika de som är rika på stärkelse eller hårt raffinerade (som vitt ris och vitt bröd) liksom söta drycker.