Annons

Henrik Ennart om mat & hälsa

Henrik Ennart

Henrik Ennart

Kanske inte så konstigt att björnarna proppar sig fulla med blåbär innan de går och lägger sig i idet. När forskare för första gången testade en ny modern metod för att mäta antioxidanters aktivitet hamnade blåbäret i topp i det förvisso något begränsade urvalet. Därefter följde i fallande ordning kända superfrukter som tranbär, äpple, röda vindruvor och gröna vindruvor.

Med de gamla testmetoderna har man lagt bitar av frukten i ett provrör och undersökt innehållet av antioxidanter. Men med den nya CAA-metoden har ett nytt steg tagits genom att man kommit på ett sätt att testa antioxidanternas aktivitet och fördelning inuti levande celler. Då visade det sig att vissa antioxidanter var mer energiska än andra. De test som nu gjorts på Cornell-universitetet visar att den växtkemikalie som har högst cellulär aktivitet är quercetin följd av kaempferol, gallaten EGCG, myricetin och luteolin.

Resultaten gör med all säkerhet att ytterligare fokus kommer att riktas mot just de potentiella
hälsoeffekterna av olika sorters bär. Till den skara som brukar framhållas, men som inte ingick i det aktuella testet, hör även
björnbär och jordgubbar.