Annons

Henrik Ennart om mat & hälsa

Henrik Ennart

Henrik Ennart

Tranbär, goji, mangostan, noni, aronia, acai, blåbär, jordgubbar och svarta vinbär. Försäljningen av vitaminrika superfrukter och superbär går spikrakt uppåt i västvärlden. Det vetenskapliga underlaget är ofta lovande men sällan helt övertygande och hypen öppnar för såväl klimatovänliga transporter som överdrivna löften och dåliga plagiat.

Nu senast tycks granatäpplet, hårt pressat av bland annat tranbäret, rycka åt sig ledartröjan sedan en kalifornisk forskargrupp beskrivit hur fruktens läkande ämnen likt målsökande robotar söker upp och förstör cancerceller i prostatan. Rönen stärker tidigare antaganden och har i omgångar publicerats i Journal of Agricultural and Food Chemistry.

En välkänd riskfaktor för prostatacancer är hur snabbt det så kallade PSA-värdet stiger. Forskarna konstaterar nu att de som drack juice från granatäpple hade fyra gånger så lång dubbleringstid för sitt PSA-värde som övriga, vilket anses öka chansen till att överleva sjukdomen.

En grupp antioxidanter som är vanliga i granatäpplen, ellagitanniner, bryts i kroppen ner till ett ämne som kallas urolithin. Vid musförsök upptäckte forskarna att detta ämne samlades i höga koncentrationer i prostatan och vid laboratorieförsök hindrade urolithinet sedan tillväxten även av mänskliga prostatacancerceller. Testet gjordes på odlade cellkulturer och det krävs därför andra studier för att säkert avgöra om samma mekanism gäller hos sjuka människor.

Tidigare har granatäpplet främst förknippats med lägre blodtryck och bättre hjärthälsa. Tillverkarna gnuggar naturligtvis händerna över den växande efterfrågan och antalet produkter där granatäpple ingår har globat ökat med över 500 procent på två år, trots en redan tidigare snabb tillväxt.

Men det gäller för konsumenterna att se upp. Nyligen rapporterade den brittiska tillverkaren av smakämnen, Create Flavours, att man knäckt granatäppelsmakens kemiska kod. Så allt som smakar granatäpple behöver inte längre innehålla äkta vara. Det gäller som alltid att lusläsa innehållsföretckningen för att se hur mycket eftertraktad råvara produkten egentligen innehåller.

Hypen kring superfrukter krockar dessutom med klimatmålen eftersom de exotiska frukterna måste transporteras långa sträckor vilket när det gäller färska bär brukar ske med flyg. Samma sak gäller förstås våra inhemska superbär: blåbär, björnbär, hallon och jordgubbar om vi köper dem utanför deras naturliga säsong.