Annons

Henrik Ennart om mat & hälsa

Henrik Ennart

Henrik Ennart

E129 Allurarött kan bli det första azofärgämnet som stoppas av EU. Men trots de nya alarmerande forskningsresultatet som publicerades i förra veckan dröjer det till tidigast i början av nästa år innan EU fäller sin dom över det första i raden av azofärgämnen. Färgämnena kommer att prövas ett i taget av EU:s livsmedelsmyndighet EFSA och det kan dröja till i slutet av 2008 innan experterna har betat sig igenom alla.

Några kanske tycker att EU agerar långsamt . Den brittiska livsmedelsmyndigheten ger exempelvis redan nu rådet till konsumenterna att hålla sig borta från allt vad azofärgämnen heter eftersom de kan kopplas till såväl allergier som hyperaktivitet hos barn. Men i själva verket är hanteringen ett under av snabbhet när det handlar om EU:s kontroll av hur tillsatser i maten påverkar vår hälsa.

Att azofärgämnena granskas just nu beror nämligen inte alls på de nya alarmerande forskningsrönen. Orsaken är istället att EU sent omsider beslutat sig för att för första gången gå igenom alla nya forskningsrön som tillkommit sedan de e-nummermärkta livsmedelstillsatserna godkändes, vilket ofta skedde för flera decennier sedan. Och azofärgämnen ingår i den grupp av omkring 45 färgämnen som funnits allra längst på butikshyllorna och som började godkännas redan på 1970-talet.

Sammanlagt handlar det om tusentals studier med ibland alarmerande innehåll som nu ska dammas av och analyseras. Så räkna med att fler av de tillsatser som vi ätit i årtionden plötsligt stoppas de närmaste åren med hänvisning till forskning som ibland skedde en generation tillbaka.

Läs även:
18/5 Brittiska butiksjättar rensar i hyllorna
6/9: Färgämnen i godis kan ge barn koncentrationsproblem
8/9: EU ser över tillsatser i mat