Annons

Henrik Ennart om mat & hälsa

Henrik Ennart

Henrik Ennart

Är det ok att bli snuskigt rik på att sälja etiska varor? Frågan kastades fram av den mammalediga basen för Rättvisemärkt Alice Bah Kuhnke under ett minseminarium som jag släntrat in på under den ekologiska matmässan, Interfood, i Göteborg. Snabbt var det glasklart att alla företagare på mötet glatt skulle ställa upp på att bli den första matetiska miljardären.

Men känns inte frågan rätt tidstypisk? Precis som svaret: Hur ska man någonsin få schvung på etisk märkning, eller ekologisk mat för den delen, om det inte finns en drivkraft i form av hägrande personligt välstånd. Det gäller ju att verka inom marknaden och erbjuda överlägsen smak och kvalitet medan ekot iken får bli en bonus. Att trilskas med bojkotter och foträta skor är gammalmodigt och leder bara till en tröstlös ökenvandring i marknadens yttersta utmarker.

Men hallå, på seminariet fick vi ju också lära oss att rättvisemärkt verkligen står för en garanti för de allra mest grundläggande mänskliga rättigheterna, typ inga svältlöner, inget grovt barnarbete och att man inte får använda slavar. Måste man verkligen ha chansen att bli miljonär för att låta bli det? Och om man inte får inkassera några etiska miljoner, går det bra att fortsätta med slavar då?

Ok, det kanske är lite elakt att raljera men ibland lockande. Det är naturlgtvis bättre att agera än att inte göra någonting och det måste förstås premieras. Problemet med att bli snuskigt rik på att sälja etiska varor ligger snarare i trovärdigheten hos konsumenten. Den som ger sig in i leken måste leken tåla, så att säga, och den som vill dra affärsmässig fördel av att marknadsföra sig som etisk gör nog bäst i att också vara etisk rakt igenom.

Trovärdighet på en marknad tar lång tid att bygga upp men raseras på nolltid. För två år sedan avslöjades att en brittisk kafé-kedja tog ungefär en krona mer per kopp fairtrade-kaffe än konkurrenterna trots att bonden bara fick några öre mer. Gjorde företaget fel? Knappast i sak, men kunderna började givetvis fråga sig vem det egentligen var de gynnade med sin extra krona.

Så mitt tips blir att de som vill vara självutnämnda etiska pionjärer någon längre tid också måste räkna med att bli granskade med lupp och nog bör vänta ett tag innan de försöker håva in miljonerna på det egna bankkontot.