Annons

Henrik Ennart om mat & hälsa

Henrik Ennart

Henrik Ennart

Minns ni larmet om cancerframkallande bensen i läsk? Det var en av förra årets större internationella matskandaler som industri och myndigheter försökte tona ned betydelsen av, dock på ganska tveksamma grunder.

Men det amerikanska domstolsväsendet är som så ofta den svenska konsumentens bästa vän. Inför hotet om väldiga skadestånd i fem olika delstater har under sommaren Coca-Cola, Pepsi och en rad andra producenter krupit till korset och gått med på uppgörelser som innebär att de ändrar receptet på de drycker där bensen kunde bildas.

Riskerna med bensen i läsk hade då varit kända av såväl tillverkare som myndigheter i USA i mer än 15 år utan att allmänheten informerades eller att problemet åtgärdades. En lista på de produkter som efter förra årets larm testats av det amerikanska livsmedelsverket FDA finns här.

Tester har även genomförts i en rad andra länder och bland annat visade en finländsk studie att halterna av bensen kunde bli skyhöga om drycken fick stå på ett varmt ställe, som i en solvarm bil.