Annons

Henrik Ennart om mat & hälsa

Henrik Ennart

Henrik Ennart

Säg vit tryffel och jag tänker på Piemonte, böljande ekbevuxna slänter insvepta i morgondis, bökande tryffelsvin, och absolut på den årliga tryffelfestivalen i Alba i oktober där svampens kejsare med fördel sköljs ned med något av traktens röda viner, kanske en Deolcetto eller en Barbera. Men inte tänker jag på Östergötland. Eller?

I slutet av förra veckan köpte Linköpings-krögaren Meir Vaknin en påstådd vittryffel på ett kilo av en dam i Bestorp som grävt upp denna raritet i sin egen trädgård, rapporterar nyhetsbyrån TT. Enligt lokaka medier ska Meir Vaknin nu lägga tryffeln i råris, vilket suger åt sig vattnet och bibehåller smaken. Planen är att använda den till såser och pastarätter och uppskattningsvis kommer svampen att räcka i ett halvår.

Vit tryffel växer i vanliga fall bara i Norditalien och delar av Jugoslavien medan den betydligt vanligare svarta tryffeln också kan påträffas i södra Frankrike. Undantag är Bourgognetryffel som odlas på Gotland. Östergötland då? Jo, där brukar man vissa år faktiskt kunna hitta en och annan stjärnhovstryffel. Men den är knappast en delikatess utan smakar mest ostbågar, säger de som vet.

Det är väl inte en sån som Meir tänker blanda i sin gryta?