Annons

Henrik Ennart om mat & hälsa

Henrik Ennart

Henrik Ennart

Hur vet jag vilken bröstmjölksersättning som är farlig? Den frågan har läsare ställt sedan jag skrev om att importen av hälsofarlig mat ökat från Kina. Bland annat nämndes att bröstmjölksersättning förorenats med enterobacter sakazakii som är mycket farlig för spädbarn och inte minst för barn som är för tidigt födda.

Det är naturligtvis ett otyg att EU-kommissionen inte berättar vilka märken som varningarna gäller. Men även om hotet är reellt ska man komma ihåg att dödsfall är mycket sällsynta, och att det inte finns några aktuella rapporter om insjuknanden i Sverige. Men vill man vara riktigt säker så finns det åtgärder som man själv kan ta till.

Viktigast är att bara tillreda så mycket mjölkersättning som går åt. På danska förpackningar har man brukat skriva att det går bra att laga till för 24 timmar åt gången, bara man kyler ned snabbt. Men det är alltså ett dåligt råd med tanke på enterobacter sakazakii.

Det andra är att värma upp drycken till minst 70 grader. Men den informationen har myndigheterna inte gått ut med så aktivt eftersom det dels bedöms som orealistiskt att alla föräldrar ska stå med termometer och dels att man inte riktigt vet hur näringsvärdet försämras om man använder kokande vatten. Vissa vitaminer kan då slås ut. Men om man lägger sig på strax över 70 grader så slås alltså bakterien ut utan att näringsinnehållet skadas.