Annons

Henrik Ennart om mat & hälsa

Henrik Ennart

Henrik Ennart

Svenska kvinnor har lika ont om hälsosamma Omega-3-fettsyror i bröstmjölken som kvinnor i Tredje världens fattiga inland, visar en stor amerikansk studie. Bäst mjölk har kvinnor i fattiga eller rika kustområden som äter mycket fisk.

Det har ju antagits att människan en gång utvecklades vid floder och vattendrag och att våra förfäder till rätt stor del levde på fisk. Och eftersom fisk, inte minst fet sådan, är en bristvara i modern västerländsk kost är det kanske inte så förvånande att Omega-3-fettsyror nu i den ena studien efter den andra tillskrivs läkande förmåga mot allehanda krämpor.

Ett antydan om vad naturen själv tycker om saken kan man få av att analysera bröstmjölk och det är just vad amerikanska forskare gjort. I senaste numret av American Journal of clinical nutrition har de sammanställt data från 106 olika studier från 36 länder och resultaten visar att barn i Japan, de arktiska delarna av Kanada, Filippinerna och Dominikanska republiken får i sig mångdubbelt mer av Omega-3-fettsyran DHA i modersmjölken än vad exempelvis vi svenskar får. De länder som ligger i topp är kustländer eller öriken där man äter väldigt mycket fisk.

Minst DHA fick de ammande småttingarna i Pakistan, på den sydafrikanska landsbygden, i Kanada, Frankrike och Nederländerna. Två av tre svenska studier som analyserats placerade även oss i bottenträsket, medan den tredje låg knappt över snittet.

Gemensamt för kvinnorna med låga halter DHA i bröstmjölken var att de antingen levde i Tredje världens fattiga inland eller var hänvisade åt modern västerländsk mat.