Annons

Henrik Ennart om mat & hälsa

Henrik Ennart

Henrik Ennart

Barnmat förgiftad med enterobacter sakazakii har börjat dyka upp i EU där varorna sedan kan röra sig fritt. Bakterien klassas som en av de två allvarligaste i just barnmat, av EU:s livsmedelsmyndighet Efsa. EU-kommissionen har skickat ut varningar via larmsystemet Rapid alert system for feed and food, RAFS. Men av någon svårbegriplig anledning namnger man där inte vilka varumärken som berörs.

Det brittiska livsmedelsverket FSA är tydligare och varnar på sin hemsida för åtminstone en produkt som bör undvikas: New Baby Soya – A Soya High Protein Food for Babies. Enligt FSA säljs produkten framför allt i östafrikanska butiker, och det finns ännu inga rapporter om att den påträffats i Sverige.

Enterobacter sakazakii är särskilt farlig för spädbarn under ett år och inte minst för tidigt födda barn där dödligheten är hög.