Annons

Henrik Ennart om mat & hälsa

Henrik Ennart

Henrik Ennart

Skyddar amerikansk skräpmat mot prostatacancer? Utan hänsyn till andra skador från skräpmaten måste frågan kunna ställas sedan en ny stor studie visat att den variant av E-vitamin som finns i billig majs och sojaolja minskar risken för prostatacancer med en tredjedel. Majs- och sojaolja är vanligare i USA än i Sverige,

Så sent som i februari berättade SvD om en stor studie från Harvard som visade att E-vitamin i kombination med selen, också hade en gynnsam effekt på prostatacancer. Selen är ett mineral som är betydligt vanligare i spannmål från USA än från Europa, och därmed även i amerikanskt hamburgerbröd får man förmoda.

Att E-vitamin tycks kunna skydda mot prostatacancer är ingen överraskning i sig. Det finns ganska många studier som visat detta, men också några förbryllande undantag. Effekten har framför allt tillskrivits den antioxidativa effekten hos den variant som kallas alfta-tokoferol. Men det som vardagligt brukar kallas för E-vitamin är egentligen fyra
olika sorters tokoferol och fyra sorters tokotrienol.

Alla forskare har inte varit övertygade om att det är just alfa-tokoferol som har den skyddande effekten. Alfa-tokoferol är en billig form av E-vitamin som är mycket vanlig i vitamintabletter, och få studier finns om hur effekterna av de olika E-vitaminvarianterna skiljer sig.

Men nu visar en stor studie från National Cancer Institute och National Institute of Health i USA att bara mat rik på gamma-tokoferol tydligt minskade risken för prostatacancer.

Forskarna har analyserat hur intag av olika sorters tokoferol påverkat risken för prostatacancer bland 295 344 män i åldern 50 till 71 år som ingick i en stor kostundersökning (AARP Diet and Health Study). Under de fem år som männen följdes fick 10 241 av dem diagnosen prostatacancer. Forskarnas slutsats var att tillskott i doser mellan noll och 800 internationella enheter (IU) per dag inte hade någon effekt alls. Däremot minskade risken signifikant, med 32 procent, för dem som åt riktig mat som var rik på gamma-tokoferol.

Gamma-tokoferol
finns i majs- och soja-olja och är betydligt vanligare i USA än i Europa. Påpekas bör dock att dessa oljor i övrigt anses innehålla en ohälsosam balans mellan fettsyrorna (t ex hög andel Omega-6 och palmitinsyra). Det är också de oljor som oftast härdas och då får sällskap av transfettsyror.