Annons

Henrik Ennart om mat & hälsa

Henrik Ennart

Henrik Ennart

Brukar du skala dina äpplen innan du äter dem? Sluta med det! Sedan länge vet forskarna att nästan alla äpplets nyttigheter sitter i just skalet, och då inte minst i det färgämne som gör äpplet rödkindat när det träffas av solens strålar.

Efter att ha skalat 104 kilo Red delicious kan nu en forskargrupp vid Cornell-universitetet i New York rapportera att de funnit ett dussintal ämnen kallade triterpenoider i skalet som antingen motverkade eller helt tog död på cancerceller vid laboratorieförsök. Samma forskargrupp har tidigare lyft fram den antioxdativa effekten av olika phytokemikalier i skalet, bland annat flavonoider och fenolsyror.

Effekten av flavonoider har dock på senare tid ifrågasatts av ledande forskare med argumentet att dessa ämnen har en mycket kort livstid sedan de konsumerats. Cornell-forskarna misstänker nu att det istället är triterpenoiderna som svarar för den starkaste cancerhämmande effekten.

Medan Livsmedelsverket rekommenderar att vi äter fem frukter eller grönskare per dag tycker Cornell-forskarna att det är bättre om vi knaprar i oss tolv.

Ett problem med en så stor konsumtion är naturligtvis risken för bekämpningsmedel och spridning av exempelvis salmonella och E-coli-bakterier. Att tvätta av frukten och köpa ekoodlat är inget dumt alternativ för den som tänker följa Cornell-forskarnas råd.