Annons

Henrik Ennart om mat & hälsa

Henrik Ennart

Henrik Ennart

Välkommen till Bregott-fabriken!

Snart kan den välkända reklamfilmen bli verklighet med hjälp av en ko som heter Marge och modern genteknik, rapporterar forskare vid ett bioteknikföretag på Nya Zeeland.

Det var vid en kartläggning av landets 4 miljoner kor som forskarna upptäckte att en som hette Marge bar på ett muterat genetiskt anlag som gör att hon mjölkar färdig skummjölk. Medan fetthalten i vanlig mjölk brukar vara 3,5 procent har den magra mjölken från Marge en fetthalt på ynka 1 procent. Nästan som lättmjölk med andra ord, men märkvärdigt nog med bibehållen smakupplevelse, rapporterar forskarna i Chemistry & Industry magazine.

Mjölken med
mindre mättat fett och större andel enkel- och fleromättat fett lämpar sig dessutom utmärkt för smör som är mjukt och bredbart även när det hämtas direkt från det kalla kylskåpet.

Ett tänkbart sätt
att ta vara på Marges speciella anlag skulle kunna vara att klona henne. I USA har myndigheterna redan gett klkartecken för den omtvistade tekniken, medan EU:s livsmedelsmyndighet EFSA kommer med sitt utlåtande senare i år.

En första kommersiell flock kan vara i drift redan 2011 hoppas forskarna som jobbar vid bioteknikföretaget ViaLactia. Och varför inte döpa den första kalven till Margerin?