Annons

Henrik Ennart om mat & hälsa

Henrik Ennart

Henrik Ennart

Det är lätt att tycka illa om EU:s jordbrukspolitik, det svarta hål som slukat så många skattemiljarder. Jordbruksminister Eskil Erlandsson kniper därför naturligtvis en del publika poäng när han förklarar att Sverige som första EU-land helt vill avskaffa de generella stöden.

Men alla till synes svartvita frågor förtjänar att problematiseras en smula. Tidskriften Time listar i sitt senaste nummer de 20 bästa sakerna med EU. Och på andra plats kommer: ”The french countryside.

Det tidlösa
kulturlandskapet söder om vete- och betbältet är arvet efter decenniers subsidier till det franska jordbruket, påpekar tidningen och fortsätter:

”EU:s jordbrukspolitik må vara anstötlig för frihandelspuritaner, men en sommarmorgon någonstans i Dordogne finns saker som kan sägas till förmån för lite mindre renlärighet.”