Annons

Henrik Ennart om mat & hälsa

Henrik Ennart

Henrik Ennart

Tio dagar, så lång tid har EU:s livsmedelsmyndighet EFSA fått på sig av EU-kommissionen att avgöra om det är farligt att äta melamin. Med den tidsramen är oddset lågt för att vi snart får höra något i stil med att: ”Efsa har inte funnit att konsumtion av melamin är förenat med några hälsorisker vid de mycket låga doser som kan bli aktuella.”

Melamin är det ämne som kinesiska bedragare blandat i vetegluten och risprotein. Det hamnade sedan i djurfoder och orsakade massdöd bland amerikanska hundar och katter. Historien började rullas upp för två månader sedan och resulterade i att tonvis med djurmat återkallats i USA. Men trots att återkallandet även gäller Europa har det alltså dröjt ett tag innan EU brytt sig om att granska riskerna.

På något sätt går historien igen. Det amerikanska livsmedelsverket , FDA, drog efter någon dags begrundan slutsatsen att melamin var ofarligt för människor, en ståndpunkt som blivit kraftigt ifrågasatt. Den inflytelserika Washingtonbaserade lobbygruppen Environmental Working Group, EWG, har lite elakt krävt att FDA redovisar vilken forskning beslutet baseras på. Ingen förväntar sig nämligen att FDA ska kunna trolla fram några sådana studier ur rockärmen.

Hur mycket melamin får exempelvis amerikanska konsumenter i sig via maten? Eftersom FDA bedömt att intaget är ofarligt bör man ju veta hur stort det är. Har FDA alltså tillgång till hittills okända data?

Finns det speciella risker för överkänsliga? Eftersom FDA avfärdat misstanken bör det finnas hittills okänd forskning i ämnet.

Den senaste större forskningsgenomgången kring melamin som gjorts kommer från välrenommerade International Agency for Research on Cancer’s, IARC. Den visar att melamin kan orsaka njurinflammation, njursten och cancer hos försöksdjur, och att det saknas studier för att avgöra både cancerrisken på människor och risken för reproduktionsstörningar.

Det ska bli
intressant att se vad EFSA kommer fram till. Vi behöver inte vänta så länge.