Annons

Henrik Ennart om mat & hälsa

Henrik Ennart

Henrik Ennart

Ta med miniräknaren till mataffären, för snart är storleksvansinnet här. I måndags klubbade EU-kommissionen beslutet om att släppa storlekarna fria på matförpackningar. Det enda som helt undantagits är vin och sprit, och dessutom har några varor, typ mjölk, smör och pasta, fått en omställningsperiod.

När SvD i höstas berättade att beslutet var på gång blev reaktionerna starka från bland annat pensionärsrörelsen. Beslutet förutsätter att det finns fungerande jämförpriser, men dessutom kan personer med dålig syn få svårt att orientera sig.

Man bör nog tillägga att beslutet utgår ifrån vrångbilden att alla människor tar till sig information på ett och samma sätt. De flesta brukar utgå ifrån att detta sätt är det som passar dem själva bäst och därför är det kanske inte så konstigt att politiker och andra räknenissar fastnar för just jämförprisernas siffror och bokstäver, framför exempelvis syn och känsel.

Men alla mathöjdare och politiker som någon gång läst psykologi eller skickats på en chefskurs vet att skriven information bara är kungsvägen till kunskap för en minoritet av befolkningen. De flesta av oss lär oss bättre av att lyssna på muntlig information eller genom att testa oss fram själva medan en fjärde grupp hoppar över inlärningen och ber eller beordrar någon annan att lösa uppgiften. Den som själv helst kommunicerar via mejl och bloggar (för övrigt samma grupp som brukar läsa IKEA:s bruksanvisning INNAN de skruvar ihop möblerna) blir ofta förvånad när den skrivna informationen som mejlats iväg, eller satts på en jämförprisetikett, bara trängt in i skallen på vissa mottagare. Men våra skilda inlärningsstilar är alltså förklaringen, som tål att upprepas muntligt.

När man tar bort de standardiserade storlekarna skapas alltså ett medvetet kaos för att förvirra alla konsumenter som använt exempelvis syn, känsel och tyngd för att skaffa sig information. Syftet är naturligtvis att vi ska luras att köpa mer.

Louise Ungerth på konsumentföreningen Stockholm påpekar i en krönika i tidningen Storstan att Läkerol Dark (en av dagens 30 sorter!) höjt kilopriset med 200 kronor sedan man petat i lite lakrits och minskat antalet tabletter i asken med tre. Ett annat exempel är Pringles chips som ökat kilopriset med 66 kronor sedan man lancerat ”gourmetchips” i en mindre 120-grams förpackning som kostar lika mycket som den vanliga på 170 gram.

Helt klart måste man i fortsättningen vara räknenisse för att klara sig oskinnad ur matbutiken.