Annons

Henrik Ennart om mat & hälsa

Henrik Ennart

Henrik Ennart

Två av Storbritanniens största matkedjor, Asda och Marks & Spencers, rensar sina livsmedel från konstgjorda smak- och färgämnen. Bland annat ska allergiframkallande azofärgämnen, det ifrågasatta sötningsmedlet aspartam och smakförstärkaren natriumglutamat bort ur sortimentet under 2007.

Beskedet från butiksjättarna kommer bara några dagar efter att oroande uppgifter börjat läcka ut från en stor brittisk studie som undersökt om cocktaileffekten av sju olika kemiska tillsatser i maten kan kopplas till utvecklingen av hyperaktivitet och adhd bland skolbarn. Resultaten från studien, som finansierats av det brittiska livsmedelsverket FSA, är klara och kända bland ett flertal experter, men ännu inte publicerade. Det hindrar inte att en rad experter redan gått ut i medierna och avrått allmänheten från att konsumera mat med tillsatserna.

Nu kommer alltså den första reaktionen från handeln genom att Marks & Spencer förklarat att man ska ta bort konstgjorda färg och smakämnen från 4455 matvaror och drycker under året. Konkurrenten Asda har samtidigt lovat att ta bort smak- och färgämnen, smakförstärkare som natriumglutamat samt härdat fett från 9000 produkter med det egna varumärket.

De ämnen som ingått i den brittiska studien är tartrazin (E102), nykockin röd (E124), para-orange (E110), azorubin röd (E122), kinolingult (E104), allura röd AC (E129) samt konserveringsmedlet natriumbenzoat (E211). Samtliga är godkända i EU och finns idag i svenska butiker.

Sverige har engagerat sig för att förbjuda azofärgämnen i EU. Azofärgämnen var tidigare förbjudna i Sverige men godkändes i samband med EU-inträdet. De finns alltså i de flesta butiker, inte minst i lösgodis och kakor. De stora svenska kedjorna har dock förbundit sig att inte ha azofärgämnen i sina egna varumärken.

Däremot går de brittiska kedjorna längre än de svenska när det gäller natriumglutamat (E621) och sötningsmedlet aspartam. Natriumglutamat är en smakförstärkare som är mycket vanlig finns i chips, kryddor, buljonger, soppor, såser och annan färdigmat. Ämnet har varit ifrågasatt under lång tid och anklagas runt om i världen för att kunna orsaka allt från migrän och allergiska reaktioner till epileptiska anfall. De fåtaliga studier som gjorts har dock inte gett belägg för några risker, vilket är orsaken till att ämnet inte förbjudits.

För en svensk kan det kanske tyckas märkligt att Asda avvecklar sötningsmedlet aspartam till förmån för sötningsmedlet sukralos, eftersom det senare fått större uppmärksamhet i Sverige på senare tid. Som SvD tidigare berättat har dock flera mycket stora italienska råttstudier utpekat aspartam som ett multipotent cancerframkallande ämne, medan de studier som ligger till grund för godkännandet av aspartam är betydligt mindre studier som också utförts på råttor. Kring sukralos finns inga motsvarande belägg för hälsorisker. Däremot är sukralos olämpligt av miljöskäl eftersom ämnet inte bryts ned i naturen, och eftersom sötningsmedel generellt visat sig bidra till en allmänt ökad sockerkonsumtion.

Här är lite fakta om azofärgämnena:
Tartrazin (E102): finns i godis, läsk och färdigmat. Kan orsaka huvudvärk.
Nykockin röd (E124): finns i kakmix, garneringar. Kan orsaka hösnuva, utslag, krupp och hyperaktivitet.
Para-orange (E110): Finns i juice, flingor och konfektyr. Kan orsaka hösnuva, eksem och hyperaktivitet.
Azorubin röd (E122): Finns i godis och marzipan. Kan orsaka astma.
Kinolingult (E104): Finns i färdigmat, läppstift, tvål och tandkräm. Kan orsaka astma, utslag och klåda.
Allura röd AC (E129): Finns i flingor och kakor. Kan orsaka allergiska reaktioner, astma och hyperaktivitet.