Annons

Henrik Ennart om mat & hälsa

Henrik Ennart

Henrik Ennart

Nya produkter och inte minst läkemedel gör att behovet av försöksdjur anses öka med en miljon per år, enligt en uppskattning av EU-kommissionen. Därför satsar EU på att ta fram alternativa testmetoder och med hjälp av dessa kan ökningen stanna vid plus 300000 försöksdjur, skriver EU-representationen i ett pressmeddelande.

Möjligen en finjustering av temperaturen i helvetet, kan tyckas, om man skulle råka vara ett försöksdjur. Icke desto mindre är det välkommet att EU idag godkänner fem nya metoder som bland annat bygger på att utveckla konstgjorda celler. Ett exempel är att använda konstgjord hud för forskning kring hudirritationer. Tillsammans anses den här sortens alternativa tester kunna bespara 200000 kaniner per år från det tvivelaktiga nöjet att bli försöksdjur.

Forskarna hoppas att nya metoder på sikt ska göra djurförsök överflödiga för att undersöka bland annat risken för förgiftning, fosterskador, allergier och cancer.

Sedan år 2003 är det förbjudet
inom EU att testa kosmetika på djur. Från år 2009 får ingen
djurtestad kosmetika säljas inom EU med några få undantag som måste
bort senast år 2013.