Annons

Henrik Ennart om mat & hälsa

Henrik Ennart

Henrik Ennart

Att mumsa i sig jordgubben som ligger och lockar i botten på Daiquiri-glaset är rena hälsokuren, rapporterar amerikanska och thailändska forskare. Alkoholen i drinken ger en extra skjuts åt antioxidanterna i cocktailbäret.

Men forskarna varnar samtidigt för att det inte är en bra strategi att tömma många drinkar för att komma åt bären. Då övertrumfas hälsoeffekten snabbt av alkoholens skadliga inverkan.

Forskarna som bland annat är verksamma vid det amerikanska jordbruksdepartementets forskningsavdelning USDA-ARS, var egentligen på jakt efter nya sätt att förlänga lagringstiden för färska bär. De doppade jordgubbar i en mängd olika ämnen och när turen kom till vanlig etanol ökade aktiviteten markant hos de ämnen i bären som kallas polyfenoler och antocyaner. Dessa antioxidanter är särskilt vanliga i röda bär och frukter.

Med mer antioxidanter i bären kunde lagrigstiden förlängas samtidigt som bären blev nyttigare att äta. Samma effekt konstaterades för övrigt på björnbär vilket möjligen kan trösta den som gillar att smutta på en Bombay Bramble, ellere någon annan gin-drink.